tisdag 3 maj 2022

Aprils bokhög

April var inte en stark läsmånad. I högen här nedan finns en bok jag gav alldeles för många chanser innan jag gav upp, och den fick mig faktiskt att tappa läslusten en del. Det var få böcker som riktigt grep tag i mig, och det märktes på min läslust.
Jag lyckades läsa ut fem böcker i april,ingen av dem särskilt lång. Och så en som jag lade undan också.


"Inte av denna världen" av Yaa Gyasi är ett familjeporträtt av det lite sorgligare slaget. Bokens huvudperson, Gifty, försöker balansera sin forskartjänst med en mamma som hamnar i en djup depression, och sorgen över en älskad familjemedlem. Lättläst med korta kapitel, men ändå inte lätt att läsa. Triggervarning för djurförsök. Betyget blev 3/5

"Hittebarnet" av Stacey Halls kom jag just ingen vart med alls. Fruktansvärt tråkigt skriven, med mycket upprepningar. Det tog mig tre dagar att komma till sidan 68, sedan gav jag upp.

"Nattens drottning" av Simona Ahrnstedt är en romance i nattklubbsvärlden. Kate som ägen en nattklubb träffar finansmannen Jacob och gnistor uppsrår. Finns såklart massor av hinder och missförstånd på vägen mot det lyckliga slutet. Bitvis överdriven och kanske lite småtrist ibland, men en vet vad en får med Simona Ahrnstedts böcker, och ibland är det ganska befriande. Betyg 3/5.

"Black Swan Green" av David Mitchell blev en av aprils favoritböcker. En fin skildring av ett år i trettonåriga Jasons liv. Han navigerar livet i en liten by, med mobbare i skolan, Falklandskriget, tjejer, poesiskrivande, och sin stamning. Betyget blev 4/5

"Klubben. En undersökning" av Matilda Voss Gustavsson blev månadens avdra favorit. Jag blev ganska ofta förbannad, dels på Kulturprofilen himself, men också på att Sara Danius offrades för att hans polare i Akademien tyckte att hon var dum mot honom. Mitt förstoende för Akademien idag? INte så stort, minsann. "Snille och smak" - jo pyttsan! Betyg 4/5.

"Döden på Nilen" av Agatha Christe hann jag med nöd och näppe läsa ut innan april tog slut. Poirot löser mord på en båt den här gången. Alldeles frö många karaktärer, och hyfsat rörig och långtråkig mellan varven. Beryg 2/5.