onsdag 14 augusti 2013

Cevapcici

Kommer ni ihåg den där reklamen som gick för några år sedan, med en snobbig dam som vandrade runt i en matbutik med en kundvagn samtidigt som hon pratade i mobiltelefon? Tydligen var det någon som ville ha idéer om vad de skulle laga för middag för reklamen gick ut på att snobbiga damen ryckte åt sig en påse med kryddblandning för cevapcici. Innan dess hade hon hunnit med att ställa frågan: "Har du ankpress?" 
Och gud i lingonskogen vad jag tyckte det var roligt! Ankpress... 
De ser ut så här förresten.

Bildkälla Arga Klara
Men nu var det inte gammal reklam det skulle handla om, även om jag alltid tänker på den de gånger jag står och rullar till små cevapcici här hemma. Mitt recept är säkert så långt ifrån den äkta varan man kan komma, och någon med ursprung från cevapciciländerna sliter säkert sitt hår i förtvivlan över mitt taffliga recept. Men det var det jag hittade en gång för länge sedan när jag googlade efter cevapcicirecept, och det är det jag lagar efter. De slinker ner i varje fall.


Cevapcici

500 gram köttfärs (gärna lamm)
1 äggula
1 finriven gul lök (det blir mest ett mos)
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt (eller mer, det beror på hur salt sambalen är - har jag märkt)
1 krm svartpeppar

Blanda allting till en smidig färssmet. Forma små järpar. Stek dem i olja.
Eller pensla dem med grillolja och grilla dem.

Vi serverar dem oftast med klyftpotatis, en god sallad och en sås. Här ovan även med lite smarrig melon.

4 kommentarer:

 1. Jag har turen att ha en svägerska från fd. Jugoslavien (= Cevapciciland) så jag kan få äkta vara ibland, förträdesvis serverat med hackad rå lök, creme fraiche och bröd (potatis kan funka med och även grönsaker men lök och creme fraiche är ett måste) Nu senast fick jag grillad cevapcici på fiskesemestern = bästa varianten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag du tvingar av din svägerska ett recept och förmedlar det till mig. Låter ju supergott! Har också hört det där med hackad lök, men inte testat det själv. Mina är väl svenska cevapcici, kan vi säga. :)

   Radera
  2. Så är det ju med många saker vi äter, det är försvenskade versioner. Dessutom finns det ju olika recept på en och samma rätt. Om jag har tur kommer bor och svägerska hit om några veckor så jag ska se om jag kan få henne av avslöja sina hemligheter då. Men när jag frågade om recept på några av hennes fantastiska tårtor fick jag låna en kokbok... på serbokroatiska... skriven med kyrilliska bokstäver... så jag har mina misstankar om att hon gillar att hålla på sina recept. LOL

   Radera
  3. Ameh! Vilket busfrö! Säg att jag behöver det. :D Tårtrecepten också... ;)

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .