onsdag 14 augusti 2013

Cevapcici

Kommer ni ihåg den där reklamen som gick för några år sedan, med en snobbig dam som vandrade runt i en matbutik med en kundvagn samtidigt som hon pratade i mobiltelefon? Tydligen var det någon som ville ha idéer om vad de skulle laga för middag för reklamen gick ut på att snobbiga damen ryckte åt sig en påse med kryddblandning för cevapcici. Innan dess hade hon hunnit med att ställa frågan: "Har du ankpress?" 
Och gud i lingonskogen vad jag tyckte det var roligt! Ankpress... 
De ser ut så här förresten.

Bildkälla Arga Klara
Men nu var det inte gammal reklam det skulle handla om, även om jag alltid tänker på den de gånger jag står och rullar till små cevapcici här hemma. Mitt recept är säkert så långt ifrån den äkta varan man kan komma, och någon med ursprung från cevapciciländerna sliter säkert sitt hår i förtvivlan över mitt taffliga recept. Men det var det jag hittade en gång för länge sedan när jag googlade efter cevapcicirecept, och det är det jag lagar efter. De slinker ner i varje fall.


Cevapcici

500 gram köttfärs (gärna lamm)
1 äggula
1 finriven gul lök (det blir mest ett mos)
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt (eller mer, det beror på hur salt sambalen är - har jag märkt)
1 krm svartpeppar

Blanda allting till en smidig färssmet. Forma små järpar. Stek dem i olja.
Eller pensla dem med grillolja och grilla dem.

Vi serverar dem oftast med klyftpotatis, en god sallad och en sås. Här ovan även med lite smarrig melon.