söndag 13 oktober 2013

Plejaderna pratar om "Sonjas sista vilja"

Så har vi återigen träffats, den underbara fantastiska bokcirkel vi har valt att kalla Plejaderna. Nu återigen decimerade till sju och så kommer vi låta det förbli. Vi trivs nämligen förträffligt bra tillsammans och känner att det är alldeles lagom och perfekt så här.
Boken vi avhandlade den här gången heter "Sonjas sista vilja" och är skriven av Åsa Hellberg. Boken handlar om de tre väninnorna Rebecka, Maggan och Susanne som får ärva sin mycket goda väninna Sonja när hon plötsligt avlider utanför Åhléns i Farsta centrum. Sonja ställer dock vissa krav på sina väninnor för att de ska få ta del av det miljardarv hon har att erbjuda dem (pengar som hon tigit om på samma sätt som hon tigit om sin dödliga hjärtsjukdom). De ska gå upp eller ner i vikt, säga upp sig från sina jobb och dra ut i världen till platser som Sonja bestämt åt de tre.

Och det här är riktigt dåligt. Det är förutsägbart, det är dåligt språk och mest av allt sitter man och blir förbannad på Sonjas sätt att leka Gud med sina väninnor och att det alltid ska vara så att sann lycka finner man bara om man har en karl i sängen. Riktigt tokuselt. Bokens enda försvarare var inte där - tråkigt för henne - så vi andra kunde slakta den friskt.
Jag tror att det verkligen är så att jag är galet trött på genren. Jag är trött på att läsa taffliga skildringar av sex och att läsa om hur omedvetet vackra alla kvinnliga karaktärer är, hur himla bekvämt det är att gå i skyhöga klackar, hur bra det är när man har mycket pengar så att man kan köpa sin lycka och samtidigt få en snygg karl mellan lakanen. Trött.
Kunde ingen av de här kvinnorna kommit fram till att man klarar sig utmärkt utan en karl, eller kanske eventuellt ha fått ner en annan kvinna mellan lakanen?

Betygen var så klart låga den här gången. Även de som tyckte den var okej hade sina invändningar och betygen låg mellan 1,5 - 3. Medelbetyget blev 1,9. Ingenting som Plejaderna rekommenderar alltså.

Eftersom det var en olöst fråga i slutet av boken så satt vi och skämtade om att det säkert skulle komma en uppföljare till den här som skulle heta "Sonjas hemlighet". Gissa vad det finns? Gissa vad den heter? Gissa om vi vill läsa den?

Till nästa gång blir det steampunk, en ny genre för Plejaderna och en bok jag inte ser fram emot att läsa. Man kan ju hoppas att jag blir positivt överraskad...

4 kommentarer:

 1. Har hittills inte hittat några likheter mellan den aktuella boken och några av de böcker som du ansåg att den skulle plagiera ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sade ingenting om plagiat. Jag sade att den verkade ospännande och att jag kände att jag hade läst det förut.

   Radera
  2. m du läst det tidigare vill jag att du rekommenderar böckerna åt mig ;) thats all

   Radera
  3. Men det svarade jag ju på igår! Tjatmaja!

   Radera