fredag 27 juni 2014

FredagsFilmen: Mona Lisa smile

Eftersom vi var på en pojkskola förra fredagen tyckte jag det kunde vara lämpligt att besöka en flickskola den här veckan. "Mona Lisa smile" ("Mona Lisas leende" på svenska) utspelar sig på Wellesly college som tydligen är ett mycket prestigefyllt college för kvinnor i USA.
Här ser vi många duktiga skådespelerskor i ensemblen - Julia Roberts, Kirsten Dunst, Ginnifer Goodwin, Maggie Gyllenhaal och Julia Stiles för att nämna några.


Filmen utspelar sig på 1950-talet och här är det krockar minsann. Mellan den nya, moderna och frigjorda kvinnan och det ännu rådande hemmafruidealet där det viktigaste är att hitta en man och bilda en familj.
Katherine Ann Watson (Roberts) kommer som ny lärare i konsthistoria till Wellesly college. Hon är själv en modern kvinna, något som skär sig både mot vissa i lärarkollegiet och vissa av hennes elever. Hon är dock passionerat intresserad av sitt ämne och får i mycket med sig sina elever genom denna passion så att de kan ifrågasätta de roller de i vissa fall tvingats in i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .