onsdag 17 augusti 2022

TBR

Förra veckan, innan jag tog mental semester från bloggen, så gjorde jag en Dagens där jag lite snabbt berörde min lässvacka. Då skrev jag att jag hade 18 böcker i min väntar-på-att-bli-läst-hög, eller tbr som jag oftast kallar den (tbr = to be read). Den som trodde att jag skämtade om det antal böcker trodde fel. Kanske räknade fel åt andra hållet, till och med. 
Jag har sedan dess lyckats läsa den bokcirkelbok vi ska träffas om på söndag, men den lånade jag på biblioteket så den har jag inte ens räknat in. Så när vi nu tittat på de böcker jag har i fysisk form i de där väntande högarna, så finns inte den med. Och jag vet fortfarande inte vilken av dem jag vill läsa härnäst.


Min tbr består alltså av två högar, för så blir det blir så när en inte kan låta bli att köpa böcker (trots lässvacka) och dessutom på både svenska och engelska. Jag har alltså en hög med böcker på engelska, och en på svenska. Vi tittar på de svenska böckerna först, 9 stycken.

"Mitt liv som råtta" av Joyce Carol Oates har legat på tur ganska länge nu och blivit bortvald flera gånger. Inte för att jag tror den kommer vara dålig, för det tycker jag sällan att JCO är, utan mer för att det ofta kräver lite tankeverksamhet att läsa hennes böcker. Den här handlar om en ung tjej som skvallrar när hennes bröder begår ett brott, och blir en paria i familjens ögon.

"Ringaren i Notre Dame" av Victor Hugo är den bok som legat i den här högen längst tid nu. Jag planerar att läsa den som månadsbok, men vet inte riktigt när. Innan året är slut i varje fall. Kanske en bra oktoberbok? Om Quasimodo som ringer i Notre Dames klockor och ser från ovan på ett Paris med många orättvisor.

"Ingenting mindre än ett mirakel" av Markus Zusak var egentligen menad att bli min nästa bok att läsa och det var också den det var meningen från början att vi skulle läsa för Plejaderna till nu på söndag. Men så hände det en väldigt jobbig grej i bokväljarens liv, så vi väntar med den ett tag tills hon kan vara med igen. Boken är en familjekrönika om fem bröder, deras far och ett brobygge.

"Tyrannens tid" av Magnus Västerbro är ännu en bok som troligen blir månadsbok. En faktabok om hur det var att leva i Sverige under Karl XII regeringstid.

"Ett lyckligare år" av Jonas Gardell är ett av många bokreafynd i de här högarna. En sann historia om kampen för frihet och rätten att få älska den en vill.

"1795" av Niklas Natt och Dag är den avslutande delen i Bellman noir-trilogin. Jag gillade inte förra boken ("1794") så vidare värst, och därför har den här fått vänta på sin tur. Älskade maken läste den dock under sin semester, och han tyckte den var okej.

"Uppdrag Hail Mary" av Andy Weir är jag kanske ganska sugen på nu när jag läser på om den. Om en man utsänd på ett uppdrag för att rädda Jorden och hela mänskligheten. Problemet är bara att han har minnesförlust.

"En bättre värld" av Anthony Doerr är en sådan där bok med parallella berättelser som binds samman av något gemensamt. Har rätt så högt betyg på Goodreads, så kanske?

"Höstoffer" an Mons Kallentoft är lååååångt ner på prioriteringslistan. Jag fick den av min mamma som trodde hon gjort ett förträffligt fynd åt mig på en second hand-butik. Problemet var bara att det var Johan Teorins årstidsböcker jag var intresserad av att läsa. Jag har dock läst en av böckerna i den här serien för länge sedan, och den var ju inte usel, så kanske någon gång. Men inte nu.


Och så den engelska högen. Den har 10 böcker, så egentligen har jag 19 böcker i min tbr (samt en poesibok, så 20), men en av dem är en omläsning jag inte har så bråttom med, så jag räknar bara med den lite halvhjärtat sådär.

"White fragility" av Robin DiAngelo. Med undertiteln "Why it's so hard for white people to talk about racism". En ganska kort bok som jag ändå funderar på att läsa som månadsbok. Bara för att jag ofta gör det med faktaböcker, och för att jag tycker det här är ett viktigt ämne som jag säkert kan lära mig massor av. 

"The year of the witching" av Alexis Henderson är en sådan där bok jag hört mycket om och därför blivit nyfiken på. Var med i min prioriterade tbr-hög för juli men hanns inte med då, så egentligen ligger den ganska högt upp på turordningen. Ung kvinna finner dolda krafter inom sig själv inom ett högt religiöst samhälle som ser snett på det ockulta.

"The one hundred years of Lenni and Margot" av Marianne Cronin har på grund av anledningar halkar så pass långt ner på vill-läsa-listan att jag kanske aldrig kommer läsa den. Det beror på de där anledningarna. Boken handlar om Lenni och Margot som båda bor på samma hospice, där de blir vänner. Tillsammans är de 100 år.

"An arrow to the moon" av Emily X.R. Pan var jag snabb att klicka hem när den kom ut. Jag älskade hennes debutroman "The astonishing colour of after" så jag har förhoppningar om denna här. En berättelse om ung kärlek, med massor av magisk realism. Om jag förstått det rätt.

"The beautiful ones" av Silvia Moreno-Garcia. För att jag gillar Silvia Moreno-Garcias böcker om starka kvinnor i magiskt realistiska miljöer. Den här om en telekinetisk kvinna som lär sig utveckla sina förmågor när hon får hjälp av en man som inte ser henne som en häxa. Fast han har lite bagage.

"Utopia avenue" av David Mitchell. Så klart. En av mina favoritförfattare, och hans senaste bok. Den handlar om bandet Utopia avenue och deras korta med dramatiska karriär i slutet av 1960-talet.

"For the throne" av Hannah Witten är del två i Wilderwood-duologin, där jag läste första boken, "For the wolf", tidigare i somras. I den här boken är det Reds syster Neve som är i fokus. Hon är fast i Shadowlands, och för att ta sig därifrån tar hon hjälp av någon hon egentligen avskyr. Förutspår tropen enemies to lovers här.

"Cloud Atlas" av David Mitchell är den där boken jag bara räknar med lite halvhjärtat. Jag har nämligen redan läst den tre gånger. Sedan 2016 har jag läst om den vartannat år, så det är dags igen i år om jag ska hålla mig till det. Nu med nytt omslag, som inte var lätt att få tag på. Jag har tre ex av den här boken med movie tie in-omslaget.

"The rules of magic" och "Magic lessons" av Alice Hoffman är så klart de återstående böckerna om familjen Owens och den kärleksförbannelse som vilar över släkten. Den ena boken utforskar förbannelsens uppkomst, den andra handlar om tre syskon som ges stränga regler för att handskas med den nedärvda magin i familjen. Och förbannelsen.

Kanske att jag blev en aning sugen på att läsa något nu, när jag skrev det här inlägget. Frågan är bara vad. Jag har ju trots allt 19 böcker att välja bland.