söndag 28 augusti 2022

"Uppdrag Hail Mary" av Andy Weir

I ett försök att komma ur min lässvacka så bestämde jag mig för att läsa en bok av en författare som jag uppskattat förut. "Uppdrag Hail Mary" är den tredje boken av Andy Weir som jag nu läst, och även den utspelar sig i rymden.

Bildkälla Goodreads

Ryland är den ensamma överlevande personen på ett desperat uppdrag att försöka rädda jorden. Mänsklighetens överlevnad vilar i hans händer.
Men det vet han inte. Han vet faktiskt ingenting. Inte ens vem han är.
I ett rymdskepp, miljontals mil hemifrån, med bara två döda astronauter som sällskap, inser Ryland att hans överlevnad ligger begravd i hans minnen. Han ska bara ta reda på vem, eller vad, som gör honom sällskap först.

Det är mycket vetenskap i Andy Weirs böcker. Kemi, biologi, fysik, rymdforskning, astronomi - you name it. Så det blir en hel del ganska tekniskt snack mellan varven, och det här var inte mina starka ämnen i skolan eller i livet som stort. Därför uppskattar jag att det är skrivet på ett sätt som gör att jag ändå hänger med, även om jag inte förstår precis allt. 
Boken berättas i två olika tidslinjer, dels Rylands liv ombord på Hail Mary, men även livet innan. Vad det var som gjorde att just han hamnade långt bort från det egna solsystemet. Jag gillar det, att bit för bit få veta mer om Ryland och hans jordiska liv, samtidigt som han kämpar med att komma fram till en lösning på ett väldigt stort problem.
Boken har flera härliga karaktärer, och faktiskt en hel del humor inbakat i allt allvar.
Det är svårt att skriva om den här boken utan att råka spoila, så jag nöjer mig så.

Mitt betyg på "Uppdrag Hail Mary" blev 5/5. Jag gav samma betyg till "The Martian", men jag tycker faktiskt den här var snäppet bättre. Det är inte ofta jag gråter när jag läser science fiction, men här gjorde jag det. Och asgarvade.