fredag 12 augusti 2022

FredagsFilmen: Persuasion

För några veckor sedan kom en filmatisering av Jane Austens bok "Persuasion" på Netflix. En film som genast fick jättedålig kritik för att den inte följde boken, var historiskt inkorrekt, felcastad och allt annat som kan klagas på. Främst i ledet av klagande står personer som utnämner sig själva som "Jane-Austen-purister", och då är det klart att det i deras ögon blir dåligt när filmen skiljer sig från ursprungsmaterialet (att samma personer tokhyllar filmen "Pride & prejudice" gör det hela än mer skrattretande då det inte heller är en trogen adaption).
Kritikstormen påminner mig lite om den kring "Ghostbusters" med en kvinnlig ensemble, som fick ta skit redan under filmningen på grund av "purister" som ville gatekeepa "sin" Ghostbusters. Så floppade filmen också, vilket jag tycker var synd för den var riktigt underhållande. All kritik gjorde mig sålunda rätt så nyfiken, så häromdagen hade jag och älskade maken filmkväll, med just "Persuasion".

Bildkälla Rainwatch

Anne Elliot är mellansystern som alltid kommer i kläm. En gång övertalades hon att bryta förlovningen med kapten Wentworth , då han ansågs för fattig för henne, och sedan dess har hon varit olycklig.
Många år senare korsas deras vägar återigen, nu är det Annes familj som levt över sina tillgångar och Wentworth som har skapat sig en förmögenhet. Men Anne blir återigen övertalad att följa sin familjs nycker, och kaptenen verkar ha glömt henne och riktar nu sin uppmärksamhet åt ett annat håll. 



Hatade jag den? Nej. Jag tyckte den var riktigt underhållande. Vår huvudperson, Anne (Dakota Johnson), bryter ofta den fjärde väggen och talar direkt till oss som tittar, och det är inte alla som gillar det berättargreppet. Jag tyckte det var riktigt befriande. 
Är det historiskt korrekt? Nej. Kläder och smycken är snarlika, men inte riktigt där. Det fattas bahytter, frisyrerna är alldeles för moderna, och klänningarna må vara vackra, men inte riktigt tidtypiskt burna. Det pratas om saker som inte fanns på den tiden. Men inget av det stör mig. Filmen har en humoristiskt twist som öppnar upp för det. Det här är en romantiskt komedi helt enkelt. Se den för vad den är, underhållning, och jämför inte med annat material, så blir det här en lite lagom trevlig film att spendera tid med. 
Men glöm för allt i världen inte bort att läsa boken, för den är väldigt bra den också.