fredag 19 augusti 2022

FredagsFilmen: Citizen Kane

Som gammal filmvetenskapsstudent är det klart att jag sett filmen "Citizen Kane" av och med Orson Welles. "En sensation", som den fick heta på svenska, räknas som en av de mest betydande filmerna i filmhistorien, och räknas ofta in på listor över de bästa filmer som någonsin gjorts. Och är du filmintresserad så är det en måste-film åtminstone någon gång i ditt liv.

Bildkälla RetroNews

När tidningsmiljonären Charles Foster Kane dör, försöker en grupp reportrar förstå innebörden av hans sista ord - Rosebud.
I tillbakablickar får vi så se hur Kane reste sig från fattiga förhållanden för att sedan bli en av tidningsvärldens mäktigaste män.



Det går inte att sticka under stol med att den här filmen betytt mycket för filmkonsten. Orson Welles gavs här fria tyglar av studion han jobbade för (RKO), och hans kreativitet lyser igenom.
Filmen floppade dock stort och försvann snart från biograferna, trots att den rosades av många kritiker. Att den ändå floppade berodde väldigt mycket på att den verklige tidningsmogulen William Randolph Hearst utsatte både filmen och filmstudion för en smutskastningskampanj. Filmens Kane är till stora delar baserad på Hearst, och det gillade han inte. Filmen buades ut på Oscarsgalan varje gång den nämndes, den var nominerad till nio Oscars och vann för bästa originalmanus. Ändå föll den i glömska och återupprättelsen kom först på 50-talet, då främst franska kritiker framhöll hur betydande den är för filmkonsten.
Väl värd att se för sin betydande roll i filmhistorien alltså. Och väldigt bra är den också på riktigt, även om den kan bli lite långtråkig ibland, i mitt tycke.