torsdag 4 augusti 2022

Sju drömresmål

Snart är semestern slut för många av oss, och i år - precis som alla andra år - så har vi hemestrat. Förutom en tripp till Stockholm har vi sovit i våra egna sängar varje natt. Egentligen gör det inte mig så vidare mycket, för jag är bra hemmakär. Men ibland. Ibland drömmer jag mig bort till någon annanstans. Till och med utomlands, vilket är lite käckt av någon som får så mycket reseågren som jag får. Om någon följer med och håller mig handen så ska det nog gå bra. 
Jag har så kart sådana där klassiska resmål som jag skulle vilja se, som Kinesiska muren och pyramiderna i Giza, men å andra sidan vill jag inte besöka vare sig Kina eller Egypten. I varje fall inte just nu. Då händer det att jag drömmer mig bort till något av de här ställena i stället.

Bildkälla Scandinavian traveller

Prag, Tjeckien
I min gröna ungdom närde jag en dröm om att besöka alla Europas huvudstäder. Det här var innan muren föll, så det fanns inte lika många huvudstäder som det finns nu, och jag har med åren fått inse att just den gamla drömmen får jag lägga på hyllan. För att jag inte reser något vidare värst helt enkelt.
Men om jag bara får välja en huvudstad att besöka för första gången, så väljer jag Prag. Dels på grund av dess rika historia, men också för att jag tycker att det verkar vara en sjusärdeles vacker stad. 


Bildkälla Res

Island
Det kan ha börjat redan när jag såg "Korpen flyger" (väldigt bra film, förresten), eller så kom det h är drömresmålet senare. Innan jag dör hoppas jag innerligt att jag har varit på Island. För så här storslagen och vacker natur vill jag uppleva på riktigt, och inte bara se på bild. Kanske bada i en varm källa. Kanske till och med rida på en islandshäst. Kanske bara stå och vara helt ödmjuk inför allt det vackra som finns i världen.


Bildkälla Viator

Isle of Skye, Skottland
Nu när vi ändå talar om storslagen natur... Jag vill återbesöka ungefär hela Skottland, men Isle of Skye känns som att det skulle kunna vara ett resmål i sig. Inte bara Talisker, som är öns whiskydestilleri, och Fairy pools,utan hela tjottarongen. Behöver investera i riktigt bra vandringsskor innan jag reser, tror jag minsann. Och ett regnställ.

Bildkälla Exotisk värld

Portugal
Återigen ett helt land, helt enkelt för att jag inte är jätteknusslig med var i Portugal jag hamnar. Jag kan till och med tänka mig Azorerna eller Madeira om det kniper. Men helst av allt fastlands-Portugal, och kanske allra helst Porto eller Lissabon. Eller något annat vackert ställe i det här landet som jag varit nyfiken på sedan tonåren.


Bildkälla Travellink

Australien
Ännu ett helt land, bara för att det finns så många olika platser jag vill besöka i Australien. Inte bara Sydney och så klart Adelaide där K bor, utan platser jag anar att jag kommer få dåndimpen av. Som Uluru (Ayers rock) här ovan. Kanske se en kola eller känguru på närs håll. Kan ni bara se till att hålla alla spindlar och ormar långt borta från mig först? Thank you.


Bildkälla Wikipedia

Grand Canyon, USA
Vänta lite här nu? Är det inte jag som är rädd för höga höjder? Jo, det är det. Men ändå är det något med Grand cCnyon som känns väldigt lockande. Är väl min förkärlek för vacker och storslagen natur, kan en gissa. Och om jag någonsin kommer iväg tull Amerikat, så vore det ju kul att besöka något annat än New York, som är ett annat drömresmål i det där stora landet. 


Bildkälla Selling travel

Beppu, Japan
Alldeles pinfärskt på den här listan är Beppu i Japan. När en ändå är där för att se Tokyo och Fuji och alla andra coola ställen, så vore det väl skojsigt att besöka ett ställe med en hyfsat mycket vulkanisk aktivitet. Därav all rök på bilden ovan, som egentligen är ånga från alla heta källor i staden och dess omgivning. Här finns det publika hand- och fotbad som kostar ingenting, men också onsen, badhus, där en kan bada i vatten från de vulkaniska källorna. Kanske inte i de som närmar sig kokpunkten, men i andra.

Någon gång...