fredag 24 maj 2019

FredagsFilmen Revisited: Rush

I måndags dog Niki Lauda. Till och med jag som numera bara följer Formel 1 ytterst sporadiskt, blev lite ledsen i ögat över det. För det är något ganska fantastiskt med hans kärlek till motorsporten, som fick honom att sätta sig bakom ratten i en F1-bil igen, endast 6 veckor efter en olycka som så när kostade honom livet.
Den olyckan finns med i FredagsFilmen "Rush" som jag skrev om första gången i oktober 2013. Jag har såklart sett den sedan dess.

Chris Hemsworth som James Hunt, Daniel Brühl som Niki Lauda

Bildkälla PX Sports
"Rush" handlar om Formel 1 under 1970-talet, främst på rivaliteten, men också vänskapen, mellan förarna James Hunt och Niki Lauda.
1976 försvarar Niki sin världsmästartitel. Han är en metodisk förare, och hans största konkurrent är den karismatiske playboyen James Hunt. De är fundamentalt olika i både förarstil och privatliv, med ett gemensamt mål - att vinna.
Men marginalerna är små, och ett enda fattat beslut kan vara skillnaden mellan liv och död.


Jodå, en känner av att det här är en film med Ron Howard i registolen, på alla de bra sätten. Det är mäktigt värre, och race-scenerna känns in i maggropen. Hemsworth och Brühl är även utmärkta i sina roller som Hunt och Lauda, och en behöver nog inte ens vara intresserad av motorsport i allmänhet eller F1 i synnerhet för att uppskatta den här filmen, den har mycket att ge ändå.
Klart sevärd en regntung fredag.