fredag 18 maj 2012

FredagsFilmen: Serenity

Kvällsnöjet igår blev FredagsFilmen idag. Jag hade hört mycket gott om den här filmen redan när den kom och långt innan jag hade kopplat att det var fortsättningen på tv-serien "Firefly". Och nu när vi var klara med "Firefly" kändes "Serenity" som det naturliga steget att ta. Och tack och lov håller de sig i rymden mesta tiden, så det blir en riktigt bra rulle det här. Kanske inte på min personliga topp 10 lista av science fiction-filmer, men helt klart väldigt sevärd. Topp 20 kanske. Särskilt om man sett och gillat "Firefly", men inte nödvändigtvis.

Några lösa trådar knöts ihop, men jag hade gärna sett fler av dem bli hopknutna. Det känns på något sätt som att man öppnar upp för fler filmer, men då den här kommer från 2005 så det känns kanske lite tveksamt till att det skulle komma en uppföljare så här långt efter. Synd. Man hade lätt kunnat göra en filmföljetong av det här, a la Star Trek. Karaktärerna är så pass komplexa och deras öden så pass intressanta att det inte hade blivit tråkigt att se dem på ytterligare äventyr i åttiosju filmer till. Ungefär. Och ja - jag har kanske lite ögongodis här också...


På rymdskeppet Serenity bor kapten Mal Reynolds med sin brokiga lilla besättning. När han tar ombord passagerarna doktor Simon Tam och hans telepatiska syster River, märker han dock snart att han har tagit ombord krafter han aldrig hade räknat med. Simon och (framför allt) River är jagade av Alliansen, som styr på planeterna, och som Mal en gång stridit mot i ett inbördeskrig. Plötsligt finner sig besättningen vara fast mellan Alliansens styrkor och de kannibalistiska vildarna som kallas Reavers. Och bortom dem finns svaret på varför River är jagad och vad det är Alliansen vill dölja. 

Kan man se "Serenity" utan att ha sett "Firefly"? Absolut! De viktigaste delarna av det som hände i tv-serien får vi berättat för oss igen i filmens inledning. Lite av been there done that, men inte så det blev tråkigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .