fredag 12 juli 2013

FredagsFilmen: Romeo + Juliet

Jag har redan skrivit om övriga filmer i Baz Luhrmans Red curtain trilogy, så det är väl bara rättvist att jag skriver om den film jag inte redan har skrivit om. Red curtain trilogy består av filmerna "Strictly ballroom", "Romeo + Juliet" och "Moulin rouge" och underligt nog är det Shakespearedramat jag ännu inte avhandlat. Dagens film blir således den helt underbara "Romeo + Juliet" från 1996.

Bildkälla 
För nog sjutton är det Shakespeare alltid. Annars är det ofta så när man tar ett klassiskt verk och moderniserar det att det är språket som ändras, men här flyter replikerna som de en gång skrevs fast filmen är lagd i modern tid. Historien är densamma.
I förorten Verona är familjerna Montague och Capulet i fejd med varandra. Utan att veta att de egentligen borde vara fiender förälskar sig Romeo från Montague och Juliet från Capulet i varandra. Trots alla hinder de vet finns där för deras kärlek bestämmer de sig för att bli man och hustru. Men mord, hämnd och ett misslyckat flyktförsök gör denna film till en tragedi.


"Two households, both alike in dignity
In fair Verona, where we aly our scene
From ancient grudge break to new mutiny
Where civil blood makes civil hands unclean.
From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-cross'd lovers take their life
Whose misadventured piteous overthrows
Do with their death bury their parent's strife."

"For never was a story of more woe than this of Juliet and her Romeo."

2 kommentarer:

 1. Den är underbar! Musiken, orginalspråket och Baz Luhrmans regi gör det där till en av mina favoritfilmer faktiskt. Kan vara för att jag fick Shakespeares samlade verk av min mormor när jag var i tonåren. Hon älskade The Taming of the Shrew och därmed Kiss me, Kate :) Hoppas ni får en fin filmkväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmkväll? Jag var på releaseparty minsann. :) Men Romeo+Juliet alltså... Måste snart ses igen.
   Kan vara så att jag också har Shakespeares samlade verk... Just nu i äldsta dotterns bokhylla dock. :)

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .