fredag 15 augusti 2014

FredagsFilmen: Good morning, Vietnam

En lysande stjärna lämnade oss tidigare i veckan, när Robin Williams valde att avsluta sitt liv. Han lämnar efter sig ett pärlband av rollgestaltningar och prestationer och i varje fall jag kommer minnas honom och hans insats med värme och glädje. 
Låt oss hylla det liv han levde och finna glädje i hans arv - och på vilket sätt kan vi göra det bättre än att idag påminna oss om den underbara filmen "Good morning, Vietnam" där Robin Williams med humor och allvar lotsar oss i Adrian Cronauers upplevelse av Vietnamkriget.

Bildkälla Done Dirt Cheap
Adrian Cronauer har förflyttats från Kreta till Vietnam för att underhålla trupperna med sin radioshow. Han blir genast mycket populär bland soldaterna, men hans överordnande är kanske inte riktigt lika förtjusta.
När han inte är i sändning söker han kontakt med den inhemska befolkningen, främst den kvinnliga delen, och på så sätt får han se kriget från en annan sida, och inte bara den som det rapporteras om på radio.


Den här filmen är en stor favorit för mig. Min eländiga lilla citathjärna är fullmatad med citat från den här filmen, vilket min hårt prövade familj kan intyga. Jag har sett den fler än 10 gånger och jag kunde med lätthet se den fler än 10 gånger till. Att Robin Williams inte fick en Oscar redan för den här rollen är fortfarande förvånande för mig. Den gick det året till Michael Douglas för rollen som Gordon Gekko i "Wall street" - inte en huvudroll om ni frågar mig, den hade Charlie Sheen. Helt okej film dock, men absolut inte i samma kaliber som "Good morning, Vietnam". Jag gillar komiska filmer som ändå får en att fundera, något som Robin Williams var väldigt bra på att förmedla.

2 kommentarer:

  1. Förstår inte heller hur Oscarn kunde gå till Michael Douglas det året. Det är länge sedan jag såg den här nu, men det är en helt lysande film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Obegripligt ta mig 17. Den här gick på Femman i fredags faktiskt, men det visste jag inte när jag skrev inlägget.

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .