lördag 28 januari 2017

Pesto rosso

Äntligen! Det har kommit en ny matberedare i huset! Jag slipper stå och kämpa med en stavmixer hela jämra tiden! Hurra!

Just den här röda peston, med soltorkade tomater, har det inte varit några större problem att göra med stavmixern i och för sig, men nu går det som en dans. Så det var alltså en pesto rosso* som invigde min nya matberedare. Jag råkade ju upptäcka hur sablans lätt det är att göra sin pesto själv, så nu är en av favoriträtterna, den så kallade Urmakarpastan, uppgraderad ett steg med hemgjord pesto rosso. För jo - man orkar visst det göra sin pesto själv. Omnomnom.


Pesto rosso med soltorkade tomater

12 - 15 soltorkade tomater
½ dl valnötter
1 dl riven parmesan, eller liknande ost
1 vitlöksklyfta
15 blad basilika
1 dl olivolja

Om dina tomater är torra så lägg dem i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Tag dem från värmen och låt dem svälla och mjukna i vattnet en stund. Om dina tomater är inlagda i olja är de redan mjuka och det där är ett onödigt steg. Jag använder tomater i olja - oljan är god att ha i brödbak eller att göra salladsdressing av.
Dela tomaterna i mindre bitar, skala vitlöken, riv osten. Lägg allt utom olivoljan i en matberedare monterad med kniv. Kör tills en massa bildats. Vill du ha ordentligt med motion för armarna kan peston göras i en stor mortel också.
Tillsätt olivoljan i en tunn stråla medan maskinen kör. Känns peston för hård kan den spädas mer med lite vatten till önskad konsistens.

Gott till ungefär allt, inte bara Urmakarpasta. Kan även användas som pålägg. Den här mängden räcker ungefär till fyra personer om man äter den som huvudrätt. Blir det något över kan det förvaras i en burk med lock i kylen en vecka eller två - gärna med en skyla olja över.

(*Rosso betyder helt enkelt röd.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .