tisdag 16 januari 2018

Sett på tv: 22.11.63

Min se-på-tv-svacka fortsätter. Om det inte vore för att älskade maken ville se serier som jag också egentligen vill se, så skulle det inte bli annat än nyheter och "Veckans brott" för mig.
"22.11.63" är en sådan serie. Finns på Viaplay med alla sina 8 avsnitt. Så ja - det är en miniserie vi talar om här, en som har ett par år på nacken, men det gör inget tycker jag.

Bildkälla BingeOut
Den här serien är baserad på boken "22.11.63" som är skriven av Stephen King. Jag har läst boken och den tillhör inte mina favoriter. Faktiskt hade jag svåra problem att komma igenom den och tyckte den var mer än lovligt seg.
Serien, och boken, handlar om Jake Epping som blir ombedd av en vän att färdas tillbaka i tiden för att stoppa mordet på John F. Kennedy i Dallas, just på titelns datum, 22 november 1963. Vännen, Al, har nämligen tillgång till en tidsportal i köket på sin diner, en portal som alltid för en till 21 oktober 1960. Hur lång tid man än spenderar i dåtiden, så har det bara gått två minuter i nutid när man väljer att återvända.
Al har själv försökt stoppa mordet, men då det förflutna inte vill ändras så gör det allt för att stoppa ändringarna, och Al har nu långt framskriden cancer som gör att han inte kommer hinna. Jake går mycket motvilligt med på att göra ett försök.

Hade jag inte läst boken innan hade jag antagligen tyckt mer om serien än vad jag gjorde. Jag tyckte serien var "sådär" med viss partier som var direkt irriterande och faktiskt bara långtråkiga bihandlingar som stoppade upp tempot. Bland annat tillkommer det en karaktär som här ges en betydande roll, som i boken i stort sett bara nämns i förbifarten.
Jag saknar även de inledande äventyren, när Jake försöker stoppa ett annat mord och en olycka, vilket han i boken återkommer till flera gånger. Grejen är nämligen den att om man återvänder till nutiden och sedan går tillbaka till 1960 igen, så har allt man gjorde förut nollställts. För bok-Jake tar det ett par försök innan han får till det.
I serien drar Jake direkt till Dallas, men i boken tar det honom ganska lång tid att hamna där. Mycket av boken utspelar sig dessutom i Jodie, där Jake arbetar som lärare och förälskar sig i kollegan Sadie. Jag saknad en hel del av det också, hur Jake var som vän och lärare, och inte bara som pojkvän och tilltänkt ändrare av historien.

Som lök på laxen har jag dessutom väldig svårt för James Franco. Jag vet inte vad det är med honom, men om tycker jag inte. Så då blir det ju lite tråkigt/jobbigt att se en serie där han är med i i stort sett varje scen, eftersom det är han som har huvudrollen. Jag är inte heller överförtjust i tidresegrejen. Blir alltid lite skeptiskt och trött när det ska till att ändras i riktiga historiska händelser, för här sitter jag med facit i hand och vet att JFK blev mördad den där dagen. "Fixed points in time", som Doktorn säger.
Så njä... Boken var inte en favorit, och serien är det ännu mindre. Men om man är intresserad av amerikansk historia, gillar "tänk om"-scenarion, eller är ett stort James Franco-fan, så kanske det är serien för dig. Det var inte serien för mig.