fredag 12 januari 2018

"Twilight" av Stephenie Meyer

Om man har hängt med här i massor av år, så känner man till min besatthet av "Twilight". Jag älskade "Twilight"! Köpte böckerna på engelska och svenska samt i pocket med filmposteromslag. Köpte filmboxarna som kom med merchandise. Var på filmpremiärer. Köpte smycken, bokmärken, musmattor, parfymer, nagellack - fanns det så köpte jag det. Jag döpte för sjutton min katt till Cullen efter vampyr-familjen!
Men - jag har bara läst böckerna en gång. För massor av år sedan, sommaren 2010 om jag inte minns fel. Jag har tänkt läsa om dem länge, och nu var det dags. Skulle kärleken (eller besattheten) hålla i sig?

Bildkälla Goodreads
Bella flyttar från mamma i soliga Phoenix, till sin pappa i den regniga lilla staden Forks i norra Washington. Redan första dagen i sin nya skola lägger hon märke till Edward, en väldigt vacker pojke som det visar sig att hon har biologi tillsammans med. Det börjar dock dåligt mellan dem, då Edward är rent oförskämd mot Bella. Så småningom växer dock ett förhållande fram mellan dem, och Bella skräms inte alls av Edwards mörka hemlighet - att han och hans familj är vampyrer.

Nej. Det är inte lika bra den här gången. Jag stör mig som f*n på Bellas klumpighet. Hon beter sig som att hon skulle behöva hjälm för att gå till brevlådan! Glömma att andas och svimma för att man blir kysst? Vad sjutton... Hon framställs lite som Kirsten Stewarts ansiktsuttryck - blir liksom ett stirrande fån så fort hon ens tänker på Edward - vilket hon gör mest hela tiden, för det är det boken handlar om.
En annan sak som efter ett tag blir riktigt tröttsamt är det repetitiva användandet av ordet "cold". Edwards kalla händer/fingrar/läppar/andetag/kropp/hud/bröst... Alltså, det är bar. Vi förstår att han är kall och stel som en sten vid det här laget. Du har liksom bankat in det i skallen på oss.

Boken/filmen har också fått välförtjänt kritik för Edwards beteende. Att Bella är en mö i nöd känns liksom inte så viktigt i sammanhanget. Att Edward ständigt villkorar deras relation och ställer krav på Bella, men hon inte får ställa motkrav är ett större problem. Han är ett kontrollfreak, och den isolering han utsätter Bella för, genom att vilja kontrollera hennes umgänge, är ett första varningstecken i ett förhållande ute i verkliga livet - inte något romantiskt. Och det här med att han stått i hennes rum och tittat på henne när hon sover sedan dag ett ungefär? Eeew....

Jag tycker dock att boken fortfarande är underhållande, och jag kommer fortsätta läsa serien. "Twilight" funkar dock som en ensambok, och man kan sluta här om man vill det.

Betyget sjunker så klart. Förra gången fick den inte överraskande 5/5, men nu får den nöja sig med 3,5/5. Tänk vad några år och lite livsvisdom kan göra.

2 kommentarer:

  1. Känner igen mig, blev helt frälst för att typ två år senare inte ens orka läsa igenom boken 😆

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man fastnade väl kanske lite väl mycket i hypen. Och med "man" menar jag "jag". :D

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .