fredag 26 januari 2018

FredagsFilmen: Locke

Visst. Jag ville se "Locke" för att Tom Hardy är med i den, men trodde jag verkligen att jag skulle tycka att den var så bra som jag verkligen tycker? Nej. För jag menar - hur spännande låter det med en film som består av att en person kör en bil från punkt a till punkt b? Inte värst va. Men se så jag bedrog mig! Någon thriller, som jag sett den beskrivas som, är det dock inte, men väl ett drama och en fantastisk rollprestation av Tom Hardy.

Bildkälla Flix
Ivan Locke är väldigt bra på sitt jobb som byggledare. På kvällen innan hans största utmaning i karriärer får han ett telefonsamtal som får honom att sätta sig i bilen och köra mot London. När kvällen började hade han ett jobb och en familj, vid resans slut kan han ha förlorat allt.


Jo jag vet. Trailern får det att se ut som en thriller, men tro mig - det är det inte. Det är förvisso spännande och intressant, och en och en halv timme gick förvånansvärt fort, men det är ingen thriller.
Det verkligt intressanta med den här filmen är att Tom Hardy är den enda skådespelaren vi ser i hela filmen. Alla andra är röster över telefonen (handsfree!) när Ivan Locke kör sin bil. Filmen är också i realtid, och inspelad i realtid. Den en och en halv timme som filmen pågår är med andra ord samma en och en halv timme som Ivan kör sin bil. Det här är onekligen en slice of life-film, på det mest utmärkta sätt.
Och ja - man får veta vart han är på väg och varför ganska tidigt i filmen, men det är en rätt stor spoiler, så jag säger inte mer än så. Se filmen i stället. Och sedan förstår ni varför jag gillar Tom Hardy så mycket också. Han är en utomordentligt bra skådespelare, med ett mycket bredare register än vad man kan tro. Han kan göra mer än skurkiga roller, så det så!