fredag 6 april 2018

Fredagsmys: Bananbröd

Förra veckan hade jag ett gäng rätt så bruna och prickiga bananer i fruktskålen. Lilla E tyckte vi skulle göra bananbröd av dem, men "inte något veganskt eller nyttigt". Så då gjorde vi vanligt hederligt bananbröd, det som mest av allt är en mjuk sockerkaka med banansmak.

Det var gott. Jag hann inte ens fotografera den innan det mesta av den var borta och älskade maken hade bara denna  ynkliga lilla bit kvar att posera med.


Receptet hittade jag på internet, och siten påstår att det här är världens godaste bananbröd, och det kanske det faktiskt är. Jag har precis som vanligt valt att översätta receptet till svenska.

Bananbröd

2 väl mogna bananer, eller 3 om de är små
60 gram smält smör
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 ½ dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl

Smöra en brödform, värm ugnen till 175 grader.
Mosa bananerna i en bunke tills de blir släta, tillsätt det smälta smöret.
Rör ner bikarbonat och salt, sedan sockret, ägget och vaniljsockret. Rör sist ner mjölet till en jämn smet.
Vill man kan man ha i andra smaksättningar, som nötter eller hackad choklad. I så fall är det dags för det nu.
Häll smeten i formen och grädda i 40 - 50 minuter, beroende på storleken på din form. Kolla med en sticka så att kakan är klar.
Om man har en banan över kan man dela den på längden och lägga den lite tjusigt i formen ovanpå smeten, innan gräddning. Ser konditoriproffsigt ut, eller något.
Stjälp sedan upp kakan på ett galler och låt den svalna innan den äts. Receptmakaren tycker man ska låta den kallna helt, men tro mig - lite ljummet bananbröd till en kopp te är fina grejer det.

Trevlig helg!