måndag 23 april 2018

Säsongssammanfattning: Fargo, säsong 3

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Hittills finns det tre säsonger av "Fargo" att se, och dem har jag sett nu. Det finns planer på en säsong 4 som ska komma nästa år, men jag erfar av skvaller på internätet att det kan bli lite si och så med den saken. Manusförfattaren och tillika skaparen av serien har nämligen inte riktigt tid tt knåpa ihop en finurlig historia just nu, så det kan dröja ännu längre - eller det kan hända att det aldrig sker. Tiden får utvisa helt enkelt.

I den tredje säsongen är året 2010. Bröderna Emmit och Ray Stussy har en långvarig konflikt om ett arv. En konflikt som trappas upp när Ray förmår en man att försöka stjäla tillbaka ett frimärke från Emmit, ett frimärke han känner är hans. Förvirring uppstår dock och brottslingen tar fel på hus. Avgående polischef Gloria Burgle får fallet på sitt bord.
Samtidigt hamnar Emmit Stussys företag i klorna på minst sagt skumma typer.

Bildkälla Wikipedia
Favoritavsnitt: 3x08 "Who rules the land of denial?" När bussen med Nikki och mr. Wrench krashar, rymmer de in i skogen. De är dock förföljda av Yuri och Golem, och tar till drastiska metoder för att fly. De hamnar i en mystisk bowlinghall.
Vargas förgiftar Sy och Sy hamnar i koma, vilket gör det lättare för Vargas att ta över företaget. Emmit plågas av skuldkänslor efter Rays död och bestämmer sig för att erkänna.
3x10 "Somebody to love" Nikki och mr. Wrench lägger sig i bakhåll för Vargas och hans hantlangare. De får tag på pengarna, men Vargas kommer undan. Nikki ger pengarna till mr. Wrench och förklarar att hon bara vill ha tag på brodern - Emmit, för att hämnas Ray.

Favoritkaraktär: Poliserna fortsätter att vara favoriter, i varje fall de där smarta som kan förstå vart bevisen pekar. Som Gloria Burgle. Och Winnie Lopez.

Favoritpar: Nä. Eller kanske möjligen Ray och Nikki.

Bäst i säsongen: När Ewan McGregor spelar mot sig själv som bröderna Emmit och Ray Stussy.

Värst i säsongen: Att David Thewlis var så fruktansvärt vidrig som V.M. Vargas. Jag tycker mycket bättre om honom när han bjuder Harry Potter på choklad på Hogwartsexpressen och skrämmer bort dementorer. Professor Lupin - kom tillbaka!

Övriga kommentarer: Jag tyckte inte alls om den här säsongen lika mycket som de andra två. Jag hade svårt att engagera mig, och tyckte att det kunde bli lite väl spretigt emellanåt, och med bihandlingar som inte ledde någonvart - eller var totalt irrelevanta för berättelsen i stort. En scen i en viss bowlinghall har däremot bjussat på en hel del livliga diskussioner mellan mig och älskade maken, och vi tror att vi har listat ut det.