fredag 27 april 2018

Fredagsmys: Picklad rödlök

Lilla E har varit bortrest en vecka, på skolutbyte i Tyskland minsann. Hon kom hem igår, fullastad med marsipan från Lübeck och en längtan efter yoghurt. Innan hon åkte frågade vi vad hon ville ha för mat när hon kom hem, och valet föll på hamburgare. Mest för att hon vill ha pommes frites, men själva burgaren lockar den med. Särskilt om man kan lägga picklad rödlök på den.
Nu fick hon inte hamburgare igår, eftersom älskade makens/pappans jobb hade placerat honom på annan ort, men ikväll händer det. Så jag var tvungen att pickla lite mer rödlök. Ungefär det lättaste som finns.


Picklad rödlök

2 röda lökar
1 dl vatten
1 dl socker
½ dl ättika, 12%

Skala, dela och skiva rödlöken i halvmånar.
Koka upp vatten, socker och ättika och låt koka tills sockret lösts upp. Lägg löken i den varma lagen och rör om. När löken svalnat kan man hälla upp den i en burk med tättslutande lock.
Klar att äta efter 20 minuter, håller i kylskåpet minst två veckor.

Löken blir mer och mer knallrosa ju längre den får dra i lagen, vilket är en fröjd för ögat så väl som för gommen.

Det funkar så klart att lägga picklad rödlök på annat än hamburgare. Som på en sallad, en pizza, en macka eller bara som tillbehör till vilken maträtt som helst där man brukar vilja ha något litet inlagt vid sidan om.
Man kan säkert lägga in annan lök på samma sätt om man vill, men jag kör på rödlök eftersom den är ganska snäll i smaken som den är, samt att det blir sådan underbart färg av den.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .