måndag 14 maj 2018

Veckans vego: Pasta och tomatsås med röda linser

Egentligen var det meningen att vi skulle äta det här till middag idag, men då vi befann oss på resande fot i helgen och inte kunde tina kycklingen till den tänkta kycklingmiddagen, fick dessa rätter helt enkelt byta plats. Och det finns sämre sätt att både avsluta och påbörja sin matvecka. Särskilt om man har turen att ha fått en påse färgglad pasta i present, från några som nyligen varit i Rom. Det funkar såklart med vilken pasta som helst. Eller ris. Eller potatis. Eller bara en sallad. You do you.


Tomatsås med röda linser

1 burk krossad tomat (400 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 morötter
1 dl röda linser
2 dl vatten
olivolja
salt, peppar
oregano, basilika, timjan

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv morötterna. Skölj linserna.
Fräs alla grönsaker i en skvätt olivolja några minuter, tills allt mjuknat men inte tagit färg. Häll över tomat, linser och vatten. Krydda med salt och peppar och någon örtkrydda - jag använde alla tre här ovan.
Koka på medelvärme 15-20 minuter, till linserna är mjuka. För en tunnare sås kan man behöva späda med lite mer vatten.

Servera med valfri pasta, en god sallad och riv eventuellt över lite parmesan. Bon appétit!