måndag 24 september 2018

Sett på tv: C.B. Strike

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

Den här gången kan viss spoilervarning råda även vad gäller böckerna som den här serien är baserad på.
För när en får nys om att det har gjorts serie på Robert Galbraiths ( aka J.K. Rowling) böcker om Cormoran Strike och Robin Ellacott, som en älskar, så är det klart att man vill titta.

Bildkälla Movie Fone

Det fanns då tre böcker utgivna att göra tv av, senaste boken, "Leathal white", kom ut förra veckan och där har man inte hunnit med än, men jag hoppas så klart på en säsong även där, fast först ska jag läsa boken. När man då knökar in tre böcker på så lite som totalt 7 avsnitt à 60 minuter, så är det klart att mycket tagits bort. Ibland kanske lite väl mycket.
Tempot i serien blir lite för snabbt och hafsigt, och det är mycket som inte framkommer som i böckerna är rätt så viktigt. Och då tänker jag inte på själva fallen som löses, utan mer på stora och viktiga karaktärsdrag. Som både Strikes och Robins förflutna, deras relationer med sina respektive och med varandra. Vissa besluts som fattas på tv känns konstiga, men om man läst böckerna vet man vilka tankeprocesser som lett fram till dem, här märks de knappast av.

Men det är också min stora kritik, att jag gärna hade sett ett lite långsammare tempo, lite mer berättat, och gärna fler och/eller längre avsnitt för att riktigt på riktigt ge våra huvudkaraktärer det kött på benen de förtjänar.
I övrigt är det tokbra! Skådespeleriet är on point, och några viktiga detaljer som jag var rädd för skulle slätas över i en adaption, fick den plats de förtjänade. Som Cormorans ben och Robins röda hår, till exempel. Jag hade kunnat slå lite bakut om det hade ändrats på minsta lilla sätt. Och ja - Robin ska vara så där vacker, det är hon i böckerna också. Och en riktigt BAMF.

Det var även roligt att se serien tillsammans med Lilla E, som inte har läst böckerna, och se hur mycket hon älskade serien. Så har man inte läst böckerna så kanske man inte alls tycker att det känns snabbt och ytligt, utan känner bara den där saknaden efter fler avsnitt, som Lilla E gör. Och jag hoppas verkligen på avsnitt även på bok 4, så klart. För även om en jämförelse är oundviklig, betyder inte det att jag inte tycker om. Både böckerna och tv-serien. Men lite mer böckerna...