fredag 7 september 2018

"Silvermasken" av Peter Englund

Fullständig titel på denna lilla bok (tydligen skriven på uppdrag av Svenska Akademien) är som följer: "Silvermasken: En kort biografi över Drottning Kristina."

Bildkälla Goodreads

Det är just det den är. Det handlar inte jättemycket om Kristinas liv innan hon abdikerade, och barndomen bara glossas över. Så just precis det där som jag hade tyckt varit intressant att läsa om, av det fick jag inte så mycket. Överhuvudtaget så är det här inte en bok som går på djupet, utan att den är kort innebär också att den känns ganska ytlig. Ett och annat nytt kanske jag lärde mig, men min övergripande känsla var att jag som läsare helst redan skulle kunna en massa om Drottning Kristina, det kändes som att boken tog för givet att jag redan hade ganska gedigna kunskaper och att den här boken kunde tjäna som ytterligare en röst i debatten. Och ärligt talat - jag tycker att Kristina är en väldigt intressant historisk gestalt, men så där superdupermycket kunde/kan jag inte om henne och hennes liv, mest det grundläggande.
"Silvermasken" handlar mest om Kristinas liv i Europa efter det att hon lämnat tronen, men även där på ett lite ytligare sätt. Däremot fick jag veta vad titeln syftade på, och det var ju lite spännande.

Jag tyckte att boken stundtals kändes lite dammig och tråkig. Trots ett intressant ämne så ville det sig inte riktigt med läsningen den här gången. Det gick trögt helt enkelt för att språkbilden inte tilltalade mig så värstans. En annan sak är alla dessa fotnötter... Ibland är fotnötterna jätteintressanta och jag får känslan av att de gott kunde ha fått flytta upp i bokens handling, ibland är de så irriterande att jag vill kasta boken tvärs över rummet. Alltid en fara med fotnötter i böcker, men det kunde ha varit värre. Tro mig.


Trots det så är "Silvermasken" en hyfsat intressant bok om en intressant människa. Det är ju inte utan att man undrar hur det hade blivit om Kristina inte bestämt sig för att katolicismen var hennes grej, utan valt att fortsätta vara protestant och med det även valt att behålla tronen. Inga krigarkungar vid namn Karl, bland annat. Hm...
Mitt betyg blev 3/5 den här gången. Mest för att Drottning Kristina var en spännande filur.