måndag 29 juli 2019

"Artemis" av Andy Weir

Internet är tillbaka, men jag dröjer någon dag med att berätta mer utförligt om min eländiga sommar. Den verkar fortfarande leverera nämligen.
Så jag skriver om en av de böcker jag har hunnit läsa ut sedan sist i stället.

Bildkälla Goodreads
Jazz bor i staden Artemis. En helt vanlig stad, med vanliga arbetare och vanliga bofasta och en massa turister. Det är bara det att Artemis ligger på Månen.
Jazz får en chans att tjäna extra pengar på att utföra ett uppdrag som kanske inte direkt är lagligt. Hon inser dock snart att allt inte är precis vad det verkar vara, utan att något stort är i görningen. Något som kan komma att påverka all framtid i Artemis.

Min andra Andy Weir i år. Precis som "Ensam på Mars" ("The Martian") fullsmockad med teknikoch fysik och kemi som gäller i rymden, men aldrig på ett så avancerat sätt att jag inte hänger med. Det är lite av space science for dummies över det hela, och eftersom jag inte är en fena på raketforskning så uppskattar jag det. Jag hänger med hyfsat bra i vad som händer och varför.
Sedan är kanske inte själva handlingen i boken det mest spännande jag läst. Ibland var det jättespännande, andra stunder ganska tråkigt. Jazz är dock en härlig karaktär, så det var trevligt att få vara i hennes sällskap en stund.
En läsvärd bok, kanske främst för sina miljöer, men inget som behövs skrivas upp högst på önskelistan.

Mitt betyg på "Artemis" blev 3/5