onsdag 3 juli 2019

Mid year book freak out 2019

För tredje året i rad, bara för att vi nu nått halvårsskiftet, så kommer här ett inlägg om de böcker jag läste under första halvåret 2019. Ett sätt för mig att kombinera min kärlek för böcker och listor. Here goes.

Bästa bok hittills under 2019?
Jag har tre böcker jag har läst som jag tänker tillbaka på ibland av diverse anledningar, och de är "The astonishing color of after" av Emily X.R. Pan, "Patria" av Fernando Aramburu och "Dagen du förstörde allt" av Linnéa Dahlgren. Måste jag välja en av dem blir det... "The astonishing color of after". Tror jag.

Bästa uppföljare hittills?
"Harry Potter and the goblet of fire" av J.K Rowling. Bok fyra i serien och bra.

Ny utgivning du inte hunnit läsa än, men som du verkligen vill läsa?
I vanlig ordning har jag inte superduperkoll på vad som givits ut redan, men jag är rätt så nyfiken på "Wilder girls" av Rory Power som rätt nyss kom ut, som visst ska vara en variant på "Flugornas herre" av William Golding. Här en flickskola avskuren från omvärlden på grund av en sjukdom. Låter lovande.

Ny utgivning du ser mest fram emot under andra halvan av 2019?
"Call down the hawk" av Maggie Stiefvater. Första delen i en trilogi om Ronan från "The raven cycle" aka min favorit från den serien. Att påstå att jag längtar är en underdrift. November kan inte komma fort nog.



Största besvikelse?
"Blå längtan" av Elisabet Nemert var så dålig att jag blev arg på den. Då blev jag mer besviken på att jag inte älskade "Children of blood and bone" av Tomi Adeyemi, för där hade jag höga förväntningar som inte blev infriade.

Största överraskningen?
"Dagen du förstörde allt" av Linnéa Dahlgren. Jag trodde jag skulle få läsa en tradig ungdomsroman om tjejer som blir osams om en kille, men fick en sorgebearbetning med magisk realism. Fantastisk debut!

Ny favoritförfattare?
Jag är ju helt klart nyfiken på att läsa mer skrivet av Nicola Yoon. Älskade hennes "The sun is also a star"

Senaste litterära förälskelse?
Nope. Får passa på den i år.

Senaste favoritkaraktär?
Blev väldigt förtjust i Mark Watneys lite uppgivna galghumor, i Andy Weirs "The Martian".

En bok som fick dig att gråta?
Nu är jag sjusärdeles blödig och både ledsengråter och glädjegråter när jag läser böcker (också). Men det gick ju inte att låta bli att hulkgråta över "Dagen du förstörde allt". Flera gånger. Så där så det var svårt att läsa orden ibland.

En bok som gjorde dig glad?
"The Martian" ligger bäst till där. Kan inte komma på någon annan jag skrattade högt till så ofta som den.

Vackraste bokomslaget hittills?
Som jag suktade efter Modernistas utgivning av "Jane Eyre" just på grund av det vackra omslaget. Fick äntligen tag på det, i häftad version och inte inbunden som jag helst ville ha, och blev så förtjust att jag var "tvungen" att läsa om den ögonaböj.



Vilka böcker behöver du läsa innan året är slut?
Jag behöver bara läsa de som väljs i Plejaderna, men jag vill läsa ut Harry Potter-serien, och Raven cycle. Funderar också på att läsa om Stephen Kings Dark Tower-böcker, men i så fall får det bli ett projekt som sträcker sin in i 2020.

Bildkälla Goodreads