lördag 20 juli 2019

Strömsholms slott

För några år sedan började jag och älskade maken med något som vi kallar för Årets slott. Det är precis vad det låter som - vi besöker ett slott. Guidad tur är något av ett måste i sammanhanget. Vi tar gärna det där slottet i samband med en liten romantisk get away, men inte i år på grund av värsta sommaren någonsin. I år fick det bli en dagstur att skingra tankarna något.
Valet föll på Strömsholm slott som inte ligger mer än en timme bort från oss. Ett slott som vi inte kände till alls. Strömsholm förknippas ofta med sitt djursjukhus och sitt hippologiska centrum (hästar), men att det fanns ett kungligt slott här också visste vi inte om innan vi googlade fram det. Och tur var väl det, för det här var den perfekta turen för oss mitt i en stressig vecka och en jobbig sommar.
Slottet har en intressant historia, som vi fick berättad för oss av en väldigt kunnig och bra guide. Det märktes att hon älskade sitt slott, om vi säger som så.


Slottet ligger väldigt vackert, omgivet av vatten och en stilig park.




Slottet är känt bland annat för "Kinesiska matsalen" med väl bevarade målningar av Lars Bolander, men här finns även mycket mer svenskt måleri representerat, bland annat målningar av kungligheter och David K. Ehrenståhls målningar av Karl XI hästar.



Högst upp i slottet finns även ett kapell som används än idag. Här finns bland annat en orgel från 1740-talet som ännu är i bruk.







Både före och efter besöket på slottet for vi till Strömsholms Marketenteri för lunch och fika. Rekommenderar verkligen ett besök här om du är i krokarna. Trevlig personal, genuin mat, och ät för guds skull en hästläpp! Helt enkelt en munk på deras eget sätt, och så fantastiskt god att jag kan tänka mig att åka två timmar fram och tillbaka bara för att fika lite.