måndag 1 juli 2019

"Bödlar" av Annika Sandén

Under juni hade jag sällskap med massor av bödlar i min månadsbok "Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal" av Annika Sandén. Det är lite typiskt mig att dras till en bok med en sådan titel och som behandlar ett sådant ämne, jag har alltid haft en fascination för det makabra - och ändå gillar jag inte skräckfilm vidare värst. Nu är förvisso "Bödlar" inte på något vis en makaber bok, men ämnet kittlar ändå något i nyfikenhetsnerven.

Bildkälla Goodreads
Boken handlar om precis det som titeln antyder. Fokus ligger alltså på bödeln under 1600-talet, men det smyger sig in både 1500- och 1700-tal också. Det finns egentligen inte alls mycket bevarat om bödlar och deras liv och leverne, utom när de dyker upp i diverse dombeslut, antingen för att de begått ett brott eller för att de tillträder eller måste vittna.
Bödeln var illa ansedd på den tiden, och det var till och med skamfullt att umgås eller förknippas med bödeln. Han rörde sig alltså i samhällets utkant och fick ta del av de mindre önskvärda sysslorna - ta vara på döda djur, tömma latrintunnor, och ge kroppsstraff.
Eftersom det inte finns mycket bevarat kan bokens innehåll ibland kännas lite spekulativt, men det är ju så det blir när inget ordentligt underlag finns och en forskare måste läsa mellan raderna i historiska dokument och ibland dra sina egna slutsatser och rent ut av gissa vilket som är det troligaste förloppet. Det är ingenting jag störs nämnvärt av, men jag noterade det i vissa fall.
Händelserna i boken hoppar en hel del mellan olika personer, platser och tider. Ibland tyckte jag att det blev svårt att hålla reda på vad som skedde och jag hade gärna sett en mer linjär "berättelse", nu är den snarare indelad efter ämnen, och jag är med på den indelningen eftersom det är så boken beskrivs redan i sin titel och i sitt förord. Så ja - det kan vara bara jag.

Jag tycker att "Bödlar" var en riktigt bra bok, med ett intressant ämne. Inte så makaber och snaskig dock, som sagt finns lite bevarat om bödeln och utdelade straff på den här tiden (om det inte gick alldeles tokfel och fick ett rättsligt efterspel). Många fakta och en hel del aha-ögonblick. Precis vad jag vill ha av en historisk faktabok, eller vilken faktabok som helst faktiskt.
Mitt betyg på "Bödlar" blev 3/5.