torsdag 11 juli 2019

"The Raven boys" av Maggie Stiefvater

Det är något mer än två år sedan jag senast läste "The Raven boys", och jag bestämde mig för att läsa om serien för att vara beredd när nästa bok kommer. Raven cycle är så klart slut, nu kommer i stället Dreamer trilogy, som handlar om en av mina favoriter från den här serien - Ronan. Han har en liten roll i den här första boken, men den blir större redan i bok två.

Bildkälla Goodreads
Blue har en regel - att inte beblanda sig med pojkarna från stadens privatskola, Aglionby. Regeln omkullkastas dock när hon får se spökbilden av en av dem, Gansey, på natten då de som ska dö under det kommande året visar sig. Blue brukar inte se någon, det är det hennes clairvoyanta mamma som gör, så at Blue ser Gansey måste betyda något speciellt.
Blue har dessutom, under hela sitt liv, blivit spådd med att hon kommer döda sin sanna kärlek med sin första kyss, så saker är lite komplicerade.

Som vanligt med Maggie Stiefvater fastnar jag i det vackra språket, poesin i det. Jag får tydliga bilder på näthinnan av både personer och miljöer, vilket ger berättelsen det där lilla extra.
Nu när jag läser om så ser jag även sådant som komma skall som det hintas om redan nu. Alltid lika kul.
Ska jag rekommendera en serie unga vuxna-fantasy, i form av övernaturliga inslag och magisk realism, så är det den här. Och börjar du nu hinner gott och väl med de fyra böckerna i Raven cycle innan "Call down the hawk" kommer ut i början av november. Att det tog mig nästan två veckor att läsa om den här boken beror inte på boken, utan på omständigheter omkring mig. Som husmålning, begravning och att umgås med mina nära och kära.

Betyget håller i sig, 4,5/5. Och vill du veta vad jag skrev om "The Raven boys" förra gången så finns det inlägget här.