fredag 2 oktober 2020

Septembers gedigna bokhög

Jag slog två läsrekord i september. Dels flest antal utlästa böcker på en månad, där augusti bara fick regera i en månad - i september läste jag 11 böcker. Samtidigt som jag läste ut den där elfte boken slog jag också mitt rekord i antal utlästa böcker på ett år. Förra rekordet låg på 72 böcker, och jag har nu läst ut 73. Det är så att jag börjar tro att jag kanske ska kunna hinna med 100 böcker under 2020 när allt kommer omkring.
Stor bokhög den här gången alltså, så det är väl bäst att vi sätter igång. Uppifrån och ner - precis som vanligt.


"Vid korsvägen" av Kevin Crossley-Holland är andra boken i trilogin om Arthur. En serie som blandar saga och historia på ett fiffigt sätt. Betyget blev 3/5.

"Bara lite till" av Simona Ahrnstedt är precis som förväntat en mysig feelgood med sexiga inslag. Däremot tröttnade jag lite på Stellas Mary Poppins-egenskaper, och den blev inte den nya favorit jag först hoppades på. Betyget blev även här 3/5.

"Mansfield Park" av Jane Austen har jag mixade känslor för. Första halvan var ganska tråkig, men det blev åka av i den andra halvan. Jag hade dessutom svårt för kärleksintresset här. Men Austen har ändå sin charm, så betyget blev 3,5/5.

"Mio, min Mio" av Astrid Lindgren var en del av mitt nostalgitrippsläsande i september. Äventyr och spänning i ett spännande sagoland, jo jag tackar jag. Betyg 4/5.

"Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg är en av mina favoritböcker någonsin. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den, men varje gång jag gör det blir jag nykär i det poetiska språket och jag hittar alltid något nytt att fundera på. Den blev så klart septembers favoritbok, och fick högsta betyg, 5/5.

"Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie är boken om kärleksparet Ifemelu och Obinze, som omständigheter driver isär. Jag uppskattade mest Ifemelus upplevelser i USA, och hennes iakttagelser av rasfrågan, känns ju dagsaktuell minst sagt. Betyget blev 4/5.

"Bröderna Lejonhjärta" av Astrid Lindgren kan mycket möjligt vara min favorit av Astrid Lindgrens böcker. Brödrakärleken, Körsbärsdalen, Törnrosdalen, Tengil, Katla - spänningen och äventyret i Nagijala. Fick 4/5 i betyg av mig, för den här gången tyckte jag slutet var lite obehagligt.

"All världens myter i text och bild" av Neil Philip var min månadsbok i september, men så lättläst att det var ganska mycket månad kvar i slutet av boken. Tyckte det var ett bra urval av berättelse, men lite rörig ordning på berättelserna, och ibland störde de många illustrationerna läsflödet. 3/5.

"Där kräftorna sjunger" av Delia Owens är ännu en i raden av superhypade böcker där jag inte förstår hypen. Vackert språk, men jag gillade inte storyn så värst. Betyget blev 2,5/5.

"Gods of jade and shadow" av Silvia Moreno-Garcia tar sitt avstamp i mayansk mytologi. Om Cassiopea som råkar släppa fri en fångad dödsgud, och nu måste hjälpa honom återta sin tron. Tyckte om den såpass mycket att den fick 4/5 i betyg.

"Riddarkungen" av Kevin Crossley-Holland är den avslutande boken i Arthur-trilogin. Jag både startade och avslutade september tillsammans med Arthur, med andra ord. Mitt betyg blev 3/5 och det är även det samlade betyget på hela trilogin.