onsdag 11 maj 2022

Fem favoriter: Författare, manliga

Dumma lilla jag hade som ursprungsplan att göra ett inlägg med fem favoritförfattare, punkt. Det visade sig ju hyfsat snabbt att det var otroligt svårt att begränsa mig så mycket, så jag delar upp det med fem manliga och fem kvinnliga författare. Det med kvinnor planerar jag att lägga upp nästa vecka.

Svårt att sålla bland alla författare och böcker jag har läst genom åren, faktiskt. Beslutade mig för att jag skulle ha varit tvungen att läsa minst tre böcker, så debutanter göre sig tyvärr icke besvär på den här listan (kan kanske bli ett eget inlägg - fem favoritdebutromaner. Hmmm...).  Det var fortfarande inte lätt, men till sist bestämde jag mig för dessa fem herrar.


Stephen King
Exakt ingen är förvånad över att Stephen King var den förste jag tänkte på. Jag har läst hans böcker sedan tonåren, jag har för mig att den första jag läste var "Sommardåd" som den första delen heter på svenska av det som i original var en bok med titeln "Different seasons". 
En av mina favoritböcker med Stephen King är annars "Liseys berättelse". Han brukar själv lyfta fram den som en av sina favoritböcker som han skrivit. Om änkan efter en berömd författare, som får en hel massa underligheter att tacka efter makens död.


David Mitchell
Ingen borde vara förvånad här heller. Kanske mest jag då, som trodde att "Cloud Atlas" skulle vara en enskild fullträff bland hans böcker, för "Cloud Atlas" är en av mina favoritböcker över lag. 6 olika berättelser som ändå hör samman. Ett ganska typiskt sätt att skriva på för David Mitchell.


Haruki Murakami
En författare för den som gillar magisk realism. Efter att ha läst en massa av hans böcker (utgivna på svenska) märker jag av att det kan bli lite repetitivt ibland. Det är många saker som återkommer i hans författarskap. Stämningen i böckerna brukar ändå vara sådan att jag tycker mycket om dem. Men bra sexscener kan han då rakt inte skriva. Nästan så att det blivit lite av hans grej.
"Kafka på stranden" var den första av hans böcker jag läste, och den tillhör fortfarande favoriterna. Om den unge Kafka som rymmer hemifrån, och allt han råkar ut för.


Peter Englund
Han skriver ju inte direkt skönlitteratur, men när det kommer till faktaböcker så har Peter Englund något visst. Han skriver så levande om historiska ting att en nästan transporteras dit. Förutom när det rabblas listor över kanonkulor och sånt där, då kan jag tröttna lite.
"Brev från nollpunkten" är en samling av hans essäer som jag tyckte mycket om. Och vill du prova på är det kanske en av essäsamlingarna du ska testa först, och inte tegelstenar som "Ofredsår". Fast den är också bra.


Jonas Gardell
Ännu en författare jag började läsa i mina tonår, och sedan aldrig slutat läsa. Han skriver enkelt och stort hjärta, och ofta också humor, även om svåra ting.
"En komikers uppväxt" är kanske hans mest kända bok, och det med rätta. Om Juhas uppväxt i en Stockholmsförort. Hyfsat självbiografisk.