I maj 2022 skrev jag två inlägg om favoritförfattare, både manliga och kvinnliga, och eftersom jag gav mig själv vissa regler kring dessa författares utgivning spekulerade jag med mig själv om att göra ett inlägg även med debutromaner. Och sedan glömde jag det. Till nu, för här är det. Den som då tror att jag inte kommer reprisera någon av författarna från då tar helt fel, för det finns ju anledningar till att vissa författare blir favoriter, och i vissa fall börjar det redan med debutromanen. Den enda regel jag gav mig själv var att samtliga ska vara nu verksamma idag. Kanske kommer ett klassikerinlägg i framtiden, vem vet. (Jag vet.)
"Red, white and royal blue" av Casey McQuiston är fortfarande min favoritbok som hon skrivit. Sedan dess har det kommit tre böcker till, alltså fyra, och jag har läst alla utom den senaste.
"Red, white and royal blue" handlar om presidentsonen Alex och den brittiske prinsen Henry som tvingas fejka att de är vänner, och sedan faller de för varandra och saker blir komplicerade.
"Ghostwritten" av David Mitchell är inte min favoritbok som han har skrivit och inte heller den första av hans böcker jag läst, men eftersom "Ghostwritten" är en synnerligen bra bok och det är här hela hans universum tar fart så måste jag nästan ta med den bara därför att. Eftersom David Mitchell dessutom tillhör mina absoluta favoritförfattare så känner jag att debuten platsar här. Åtta romaner har det blivit hittills, som jag kan läsa. Räknar alltså inte hans Twitter-novell eller den roman som ligger arkiverad i framtidsbiblioteket.
"Ghostwritten" är flera berättelser som alla hör samman. Det kanske inte verkar så från början, men den röda tråden finns där. Från Tokyos tunnelbana, till en avlägsen irländsk ö, och vidare.
"The night circus" av Erin Morgenstern är den ena av endast två böcker hittills från denna författare. Jag kanske tycker att "The starless sea" är ännu lite bättre (och det var därifrån jag hittade favoritcocktailen Sidecar) men "The night circus" är baske mig helt fantastisk den med.
Boken handlar så klart om Nattcirkusen som dyker upp där den inte fanns natten innan. Cirkusen är bara öppen på natten - välkommen in.
"Överenskommelser" av Simona Ahrnstedt handlar om Beatrice och Seth som förälskar sig i varandra, men vars kärlek stoppas av en överenskommelse hennes förmyndare gjort med en mycket äldre man.
Simona Ahrnstedt har precis kommit ut med sin tolfte bok (om jag räknat rätt) och den ska jag önska mig i julklapp. "Överenskommelser" var hennes debut och i mitt tycker fortfarande hennes bästa bok. Det betyder inte att hon varit dålig i övrigt, bara att inget kan stoppa min kärlek till Beatrice och Seth. Fick återse dem i "Ett otänkbart öde" och det tackar jag för. Det bästa som kunde hända, förutom en regelrätt bok två.
"Carrie" av Stephen King kom ut redan 1974, så här är listans äldsta bok. Sedan debuten har King skrivit massor av romaner och noveller och han verkar inte slå av på takten trots att han närmar sig de 80. "Carrie" var inte den första boken jag läste av honom, och är i mina ögon inte heller hans bästa, men den är ändå väldigt bra. En självklar bok att läsa för King-fantasten, och inte ett dumt ställe att börja på för den som vill försöka sig på hans författarskap.
"Carrie" handlar om Carrie som alltid varit skolans mobbingoffer. Hennes strikt religiösa mamma gör hennes liv ännu svårare, då Carrie straffas för allt som mamman anser vara syndigt, inklusive att få sin första mens. Men med mensen kommer även en oväntad kraft hon Carrie, som hon släpper lös helt efter att en tragisk händelse drabbar henne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar!
Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .