lördag 9 november 2024

Grytbröd

De senaste åren har jag följt Becky på YouTube. Hon gör främst videos om trädgård och mat, och ofta gör hon ett no-knead bread. Efter att ha sett henne göra det där brödet massor av gånger, bestämde jag mig för att försöka göra om det till ett recept som passar mig, och efter att ha knepat och trixat några gånger så tror jag att jag fått till det.


Beckys grytbröd (på svenska)

5 gram jäst
3,5 dl vatten
1 tsk salt (helst utan jod)
450 - 500 gram vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Blanda övriga ingredienser till en deg utan torra partier, den kan dock vara lite klumpig.
Lägg degen i ganska stor bunke, täck med platsfolie och låt den jäsa i rumstemperatur 12 - 18 timmar.

Häll upp degen på en mjölad bakbänk. Dra ut degens kanter och vik in dem mot mitten, gör detta tills en smidig boll formats. Klä en skål med bakplåtspapper som mjölas lätt. Lägg ner degbollen, strö över lite mjöl, och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ställ en ungssäker gryta med lock i ugnen, och värm ugnen till 230℃. När brödet jäst klart och ugn och gryta är varma, lägg försiktigt ner degen i den heta grytan. Skåra brödet.
Grädda i 30 minuter med locket på, ta sedan av locket och grädda i 15 minuter utan lock, eller tills brödet fått vacker färg, låter ihåligt när du knackar på det och/eller nått en innertemperatur på 96-98℃.
Låt brödet kallna på galler innan det skärs upp och avnjuts. Under duk för mjukare skorpa, utan för mer knaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .