fredag 15 mars 2019

FredagsFilmen: The Martian

Är det någon som är förvånad över att jag skriver om filmatiseringen av "The Martian" några dagar efter att jag läst ut boken? Jag är det inte. Jag hade sett filmen förut, men efter att ha läst boken kände jag ett tvång att se om filmen också, så då gjorde jag det. Så att jag kan jämföra. Ni vet - for science.

Bildkälla Deadline
Mark Watney har lämnats kvar på Mars, förmodad död av sin besättning. Han överlevde dock, och nu börjar en kamp för att överleva och få kontakt med Jorden så att han kan få hjälp. Med uppfinningsrikedom och rätt inställning borde han finna ett sätt att överleva på en planet som gör sitt bästa för att döda honom.


Vilken lögnaktig trailer! Ja, ja.

Det är en hyfsad adaption av boken, men boken är så klart bättre. Dels för att ungefär tre saker som jag tyckte var superspännande i boken helt har tagits bort i filmen, samt att slutet är helt omgjort. Till det mer spektakulära, men även till det sämre och lite mer tvivelaktiga. Annars är det trovärdigt hela vägen, men det är en och annan sak i slutet där som jag helt enkelt inte köper.
Självklart tycker jag ändå att filmen är sevärd. Det här var faktiskt en sådan där film som jag inte alls var sugen på att se, men som jag ändå såg (för jag blev övertalad/nedröstad) och blev fullkomligt tagen av. Vilket ledde mig till den mycket bättre boken. Som jag absolut, självklart tycker att du ska läsa.

Trevlig helg!