måndag 11 mars 2019

"The Martian" av Andy Weir

Jo, fast jag läste den på svenska och då hette den "Ensam på Mars", men eftersom jag har en så kallad movie-tie-in så är den fullständiga titeln på min bok "The Martian: Ensam på Mars". Marsianen hade varit en lämplig översättning annars, kan en tycka.

Bildkälla Goodreads
Mark Watney har blivit ensam kvar på Mars efter en misslyckad expedition. Han blev inte kvarlämnad med flit, utan hans besättning trodde han var död. Det var han inte, men hans framtidsutsikter är inte direkt goda.
Utan möjligheter att kommunicera med Jorden, och med knappa resurser måste han utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Målet är att en dag kunna återvända hem.

Jag hade sett filmen innan jag läste boken, och det var en sådan där film jag egentligen inte var värt intresserad av att se, men som jag ändå gillade en hel del när jag väl såg den. Självklart vill jag gärna se den igen nu.
Boken är baserad på rymdvetenskap, och den känns så välarbetat och förankrad i verkliga scenarion och erfarenheter att jag sväljer allt med hull och hår. Mycket av det går miltals över min förmåga, men aldrig på ett sätt som gör att jag inte hänger med eller känner mig dumförklarad. Det är lite nertaget på en lekmannanivå, vilket uppskattas av denna här. För jag är inte raketforskare, eller kemist, eller geolog, eller botaniker, eller datorexpert. Jag hänger mest med på resan.
Och det är spännande! Även om jag vet precis hur det går, så sitter jag som på nålar när jag följer kampen för Marks överlevnad, på alla de plan den förekommer.
Så det är inte alltid lättläst, med sina tekniska termer som jag ibland inte begriper ett dugg av, men det är en bladvändare ändå. Snabbläst och med en stor dos humor.
Mitt betyg på "The Martian" blev 5/5.