tisdag 3 november 2020

"Cloud Atlas" av David Mitchell

Det har tydligen blivit en grej för mig, att läsa "Cloud Atlas" när det är jämna år. Jag har tänkt läsa om boken sedan i våras, men det var alltså först nu det blev av. 
Den här tredje gången jag läste boken valde jag dock att busa till det lite. Jag läste den nämligen inte från pärm till pärm, utan valde att läsa varje berättelse för sig. "Cloud Atlas" är nämligen uppbyggd som 6 olika berättelser, men de ligger inte i boken som noveller, utan delas upp ungefär halvvägs - alla utom den i mitten, som är den sista kronologiskt sett.
Varje berättelse utspelar sig i sin egen tid, från 1850-talet till in en en avlägsen framtid. De har olika berättare och tillhör olika genres. Jag ville alltså veta om boken skulle funka även som en novellsamling, och så här tredje gången i handen så gjorde den det. Jag upptäckte massor som jag förut inte sett eller inte fäst mig vid, och vissa saker tydliggjordes ännu mer för mig den här gången. Så pass att jag funderar på att läsa novellerna i fallande ordning vid nästa omläsning, för en sådan kommer det bli.

Bildkälla Goodreads

The Pacific journey of Adam Ewing är bokens inledande och avslutande berättelse. Alltså den jag läste först den här gången. Om en man som till skepps tar sig hem till San Fransisco efter att ha varit i Australien på uppdrag. Han skaffar sig vänner på resan. Alla har dock inte gott uppsåt. Något som gör att Adam Ewing ändrar livsuppfattning på resan, och bestämmer sig för att ge sitt liv en annan riktning.

Letters from Zedelghem är en samling brev som skrivs av kompositören Robert Frobisher till hans vän Sixsmith. Frobisher har fordringsägare efter sig, och på impuls flyr han från London till Belgien och lyckas få position som medhjälpare till den berömde kompositören Vyvyan Ayers. Under sin tid på slotter Zedelghem finner Frobisher en bok skriven av Adam Ewing om hans resa över Stilla havet.

Half-lives - The first Luisa Rey mystery handlar om journalisten Luisa som under ett stömavbrott fastnar i en hiss med en åldrande Rufus Sixsmith. De formar en snabb vänskap, och Sixsmith leder in Luisa på ett scoop om kraftverket på Swannekke. Luisa får även möjlighet att läsa breven Frobisher en gång skrev till sin vän Sismith.

The ghastly ordeal of Timothy Cavendish är berättelsen som bokförläggaren med samma namn. Han hamnar i ekonomiska svårigheter och med hjälp av sin bror går han under jorden på ett avlägset hotell. Det enda läsvärda han får med sig i flykten är manuset till en bok om Luisa Rey. Hotellet visar sig dock vara ett ålderdomshem som hans bror lurat in honom på, och nu börjar striden för att ta sig därifrån.

An orison of Somni~451 utspelar sig i vår framtid, i en värld som består av riktiga människor och av skapade fabrikat - en sorts kloner vars liv går ut på att arbeta för människorna. Ett sådant fabrikat är Sonmi~451 som nått medvetande med hjälp av en sorts motståndsrörelse. Under sin tid i frihet ser hon en gammal (och olaglig) film om en viss Timothy Cavendish.

Sloosha's crossin' an' ev'rythin' after är bokens avslutande berättelse kronologiskt sett, eller den i mitten om en läser boken som den är skriven, alltså den enda som inte delas upp i olika delar. Nu befinner vi oss mycket långt in i framtiden, hos ett folk vars gud heter Somni. Här berättar Zachary om sitt liv och vad som hände när den utomstående Meronym bodde hos hans familj.