lördag 7 november 2020

"The Scorpio races" av Maggie Stiefvater

It is the first day of November and so, today, someone will die.

Den som gissar att jag valde att vänta till just första november med att börja läsa om "The Scorpio races", bara för att kunna läsa den raden just på den dagen, gissar alldeles rätt. Att boken till allra största delen utspelar sig i oktober är en helt annan femma.

Bildkälla Goodreads

På den lilla ön Thisby någonstans i Atlanten kretsar livet främst kring den årliga kapprittstävlingen Scorpio races. När havet börjar bli kallare och strömmarna vänder upp mot ön dyker de upp, vattenhästarna. De som fångas in och rids i en bana kring ön. En ofta blodig kappritt då vattenhästarna vill tillbaka till havet, och gärna ta sin ryttare med sig.
Puck behöver vinna årets tävling för pengarnas skull. Hon ställer upp i tävlingen, men möter stort motstånd både på grund av sitt val av häst och för att hon är den första kvinnan någonsin.
Sean Kendrick har vunnit tävlingen fyra gånger tidigare. Han räknas som en av de främsta kännarna gällande vattenhästarna och är en av favoriterna även det här året. 
Men vägen till startfållan är lång, och mycket kan hända innan tävlingsdagen kommer. Alla kommer inte att överleva.

Det här var alltså en omläsning för mig. Jag läste "The Scorpio races" för första gången för något mer än tre år sedan. Redan då älskade jag den och kärleken består. Maggie Stiefvater har seglat upp som en av mina favoritförfattare de senaste åren. Jag tilltalas starkt av hennes sätt att skriva på, och jag tycker ofta att hennes språk är poetiskt. Hon skriver så tilltalande att jag ofta drömmer mig bort till hennes miljöer, så i det här fallet känner jag nästan saltdoften och de kalla regnen på den fiktiva ön Thisby. Den känns som en plats jag skulle kunna besöka. Och det kan jag - om jag läser om boken.  
Maggie Stiefvater bygger ofta sina böcker på mytologi och legender och kring dessa bygger hon upp en egen värld av magisk realism som verkligen tilltalar mig. Jag glömmer nästan bort att cappail uische, vattenhästar, inte finns på riktigt. De är ett så naturligt inslag i den här boken att jag hänger på av bara farten.

Mitt betyg på "The Scorpio races" fick vara kvar som det var, 5/5.
En av mina favoritböcker. Dessutom en bra bok att läsa om du är nyfiken på Maggie Stiefvater, men inte känner för att börja med någon av hennes serier.