tisdag 24 november 2020

"This savage song" av V.E. Schwab

Booktube made me read it, är ganska mycket så det kom sig att jag ens känner till författaren V.E. Schwab. En fantasyförfattare som skriver om fantastiska universum, som till viss del bygger på verkligheten. Hon är en ganska ny bekantskap för mig, så jag har en del att läsa ikapp. Och senast på tur ligger hennes duologi Monsters of Verity, som jag nu läst den första delen av, "This savage song".

Bildkälla Goodreads

Kate Harker är beredd att göra allt för att få komma hem igen, till och med bränna ner ett kapell. Hennes pappa är ledaren i V-Citys norra del, en stad delad mellan olika fraktioner, där riktiga monster lurar i skuggorna.
I V-Citys södra del bor August Flynn med sin familj, där pappan är ledare för den norra delen. August störa dröm är att få spela sin melodi till slut, och att få vara en människa. 
Kate och August hamnar mitt i konflikten mellan monster och människa när ett attentatsförsök inträffar. Tillsammans måste de försöka rädda varandra, och sig själva.

 En sak som gör att jag ofta återvänder till V.E. Schwabs böcker är att hon skriver på ett sätt som gör att jag snabbt fastnar. Jag får tydliga bilder av textförloppet, och vissa scener kan jag se nästan som filmsekvenser i huvudet medan jag läser. Så även den här gången, även om det krävdes en liten startsträcka för  mig innan jag hade fått grepp om storyn. Väl där så var det dock bara att hänga med på resan, och det gick i en rasande fart att läsa ut boken. Det enda som gjorde att jag inte föll handlöst för hela konceptet var att jag upplevde det som att det var lite väl mycket som gick på tok för Kate och August. Kunde något gå fel så gjorde det det, på ett ungefär. På så sätt kändes det här mest som en del av en helhet än ett färdigt verk - så slutade boken med sjujädra cliffhanger också. Tur att jag redan har bok två på vänt.

Men gillar, det gör jag. Mycket spännande värld som hon skapat den här gången, det måste jag erkänna. Mitt betyg på "This savage song" blev 4/5.