onsdag 4 november 2020

Oktobers bokhög

Jag har gjort många omläsningar de senaste månaderna, och det beror på flera olika saker. Dels hamnade jag i en något nostalgisk sinnesstämning efter pappas död och jag har upplevt en viss trygghet i att läsa om böcker från förr, särskilt min barndoms favoriter från den tid jag verkligen drabbades av läslust. Dels har jag haft en tynande tbr-hög med nya böcker den senaste tiden. Just nu ligger endast två böcker där (varav en är läsning för Plejaderna), fast jag har ett paket med böcker att hämta ut på utlämningsstället. Så jag gissar att de närmaste månaderna kommer visa upp fler nya böcker. Nya för mig alltså.

I oktober hann jag läsa 9 böcker. Om jag ska klara av att läsa 100 böcker i år behöver jag läsa 9 böcker i månaden resten av året. Känns ju som något som inte är omöjligt i dagsläget. Mitt län har dessutom fått skärpta restriktioner de närmaste tre veckorna (åtminstone) så min yogaveksamhet hamnade lite på is där, så jag antar att jag kommer ha tid att läsa ännu mer nu när jag inte kommer jobba med det. Heller. 
Oktobers böcker ser ut som följer, med först utlästa bok överst precis som vanligt.


"1Q84: första boken" av Haruki Murakami är en boktrilogi jag tipsades om. Jaghade av någon anledning fått för mig att den skulle vara svårläst, men det är den inte. Inte värre än andra Murakami-böcker i varje fall. Betyget blev 4/5.

"Madicken" och "Madicken och Junibackens Pims" av Astrid Lindgren tillhör mina favoriter av Astrid Lindgrens böcker. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Madicken och det här var en nostalgitripp utan dess like. Betygen på båda böckerna blev 4/5.

"A god in ruins" av Kate Atkinson blev en stor besvikelse. Trögläst som blev spännande men med ett slut som helt förstörde min läsupplevelse. Att jag dessutom fick hem en bok med ett annat omslag än det jag trodde jag beställde, så att det inte matchade kompisboken "Life after life" (som jag tyckte mycket om) gjorde besvikelsen total. Betyget blev 2/5, och att det blev 2 och inte 1 beror på de där delarna som var spännande.

"Stål" av Silvia Avallone är senaste boken att läsas av Plejaderna. En stundtals ganska jobbig bok, där jag ofta hade svårt för vissa av bokens teman. Men boken satt kvar långt efteråt. Jag hade svårt att sätta betyg på den här boken, för jag både tyckte om den och inte tyckte om den samtidigt. Den är dock väldigt välskriven. Till sist landade jag på 3/5. Plejadernas medelbetyg blev 3,5/5.

"The haunting of Hill House" av Shirley Jackson läste jag om för att det tydligen hör till att konsumera läskigheter i oktober. Samt att jag tycker mycket om den. Jag lät den behålla sitt betyg från förr, 4/5, men funderade på att höja det. Kanske vid nästa omläsning.

"Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe kan kanske också räknas in bland läskigheter. Jag gissar att det här var en omläsning, men jag är inte säker för jag kände inte igen mycket. Hade saker jag fick fnatt på, men Maria Gripes magiska realism har alltid något visst. Betyget blev 3/5.

"1Q84: andra boken" av Haruki Murakami är så klart den andra boken i trilogin. Min ursprungsplan var att läsa en bok i månaden året ut, men som synes kunde jag inte hålla mig. Även den här andra delen fick betyget 4/5, fastän jag tycker att Murakami är rätt så dålig på att skriva om sex.

"Cloud Atlas" av David Mitchell är en av mina favoritböcker och det här var tredje gången jag läste den. Den här gången valde jag att läsa de 6 olika berättelserna var för sig, och jag fick stor behållning av den även på det sättet. Betyget fick den självklart behålla, 5/5. Också månadens favoritbok, i sällskap med "1Q84"-böckerna.