fredag 6 november 2020

FredagsFilmen: Jojo Rabbit

Oktobers bästa film för mig blev "Jojo Rabbit". Jag hade länge sett fram emot att se den och hade vissa planer på att se den på bio. Hur det gick med det vet vi ju vid det här laget. Filmen har fått ganska stor hype, och jag föll in i den hypen och trodde så klart att även jag skulle älska "JojoRabbit" med hull och hår.

Bildkälla FandangoNOW

Unge Jojo är stolt medlem i Hitler Jugend och har dessutom en låtsaskompis i form av just Adolf Hitler. Hela hans tillvaro ställs alltså på sin spets när han upptäcker att hans mamma gömmer en ung judisk flicka på vinden i deras hem och Jojo börjar ifrågasätta det han trott på. 




Den här filmen är en satir, men med ett stort allvar i botten. Vissa scener är jätteroliga, särskilt när Taika Waititi dyker upp som Adolf Hitler, men det finns också andra scener som är hjärtskärande och stundtals är det även ganska spännande. 
Det är många kända ansikten med i filmen, som Scarlett Johanson som Jojos mamma och Sam Rockwell som kapten Klenzendorf - en stridstrött kapten som möjligen börjat ifrågasätta vad kriget egentligen går ut på. 
Det är alltså en film att både roas och oroas av. Men älskade jag den? Den blev ju trots allt oktobers favorit? Och jo, visst tyckte jag mycket om den. Den var tänkvärd och gav upphov till diskussioner om alla möjliga ämnen här hemma. Men älskade? Nej. Den var helt enkelt inte riktigt så fantastisk som hypen fått mig att tro. Ganska förutsebar mellan varven, och jag hade möjligen blivit spoilad på en och annan grej som jag gissar tog något från upplevelsen.

Klart sevärd dock. Finns bland annat på Viaplay.