måndag 2 november 2020

Sir Sean Connery

90 år hann han bli, Sir Thomas Sean Connery. Skotten som kom från fattiga omständigheter i Edinburgh, och sedan blev känd som den förste, och i mångas ögon den bäste, James Bond. Och möjligen är det som just James Bond han kommer bli mest ihågkommen, tveklöst är ju att han gav denne gentlemannaspion en viss karaktär, och alla följande tolkningar av rollen jämförs alltid med Sean Connerys tolkning. Att han så småningom skulle  uppleva att bli synonym med Bond som ... ganska trist, om vi ska vara snälla, är en helt annan femma.
Och han var ju så mycket mer än bara en mästerspion som sippade Martinis och räddade fagra flickor ur ondskans klor. Han var en utmärkt skådespelare med ett brett register. Allt från actionfilmer, till drama till komedier. 

Sir Thomas Sean Connery, 25/8 1930 - 31/10 2020
Bildkälla From Sweden with love

Som Bond-fan ligger det såklart nära till hands även för mig att tänka på honom främst som James Bond. Men jag minns honom även i "Highlander", "The man who would be king", "Rosens namn", "De omotbara" - som han blev Oscarsbelönad för, "The Rock", "Sex lektioner i kärlek" (Playing by heart) och ej att förglömma - en underbar pappa till självaste Indiana Jones i "Indiana Jones och det sista korståget".

Sean Connery gick officiellt i pension 2006 och efter det gjorde han bara några sporadiska skådespelarjobb, främst som röstskådespelare. Han sista stora roll var 2003 i filmen "The League", som floppade ganska rejält. Så kan det gå.