tisdag 19 juni 2018

"Kebab" med vitlöksås

Egentligen är kebab mat, oftast kött, på spett. Och det här är mer köttfärsjärpar, eftersom jag inte ens visat en bild på ett grillspett för dem och sålunda inte borde kalla dem för kebab. Men när jag skriver upp den här maträtten på matlistan så skriver jag oftast bara kebab, för orka skriva köttfärsjärpar med kebabsmak.
Så nej, det är inte kebab i ordets riktiga bemärkelse, men det härmar smaken av kebab och är gott. Passar de flesta också, då de har mild smak. Extra hetta tillsätts med valfri hot sauce, mitt val är sriracha.
Man kan göra järparna på vilken färs man vill, säkert även på den formbara vegofärs jag har hört ska finnas nu. Men jag som äter kött använder mig nästan alltid av nötfärs. Whatever floats your boat.


Vitlökssås

2 dl tjock, naturell yoghurt
2 pressade klyftor vitlök
1 krm salt
½ krm svartpeppar

Gör såsen först så att smakerna hinner gifta ihop sig.
Blanda alla ingredienser och ställ såsen åt sidan.


Kebab

500 g färs (nöt, bland, fläsk, kyckling, vegetarisk)
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 msk potatismjöl
3/4 dl mjölk

Finhacka löken. Blanda allt till en smidig smet. Forma till järpar (eller köttbullar, eller pannbiffar). Stek dem i smör tills de är genomstekta.
Servera med grönsaker, sås och bröd. Idag blev det tortillas, men oftast är det pitabröd. Eller kanske med klyftpotatis, om man vill det.