måndag 27 juli 2020

"En officer och spion" av Robert Harris

Robert Harris skriver historiska romaner. Han slog igenom med "Faderland" som är en tänk-om som handlar om i fall Hitler hade vunnit Andra världskriget. Jag har läst den och uppskattade den mycket.
När så älskade maken bokrea-fyndade hans bok "En officer och spion", om Dreufys-affären, så bad jag honom lägga den i min tbr-hög när han var klar med den. Så nu har vi båda läst den, vilket är bra, för vissa böcker vill en diskutera efter att ha läst dem.

Bildkälla Goodreads

1894 döms den judiske arméofficeren Alfred Dreyfus, mot sitt nekande, för landsförräderi. Han utsätts för en skymflig degradering och skickas sedan till Djävulsön för att avtjäna sitt straff.
Georges Piquart bevittnar degraderingen av Dreyfus, övertygad om hans skuld. Senare befordras han till chef för för arméns hemliga division, och här finner han snart bevis som pekar på en annan gärningsman än Dreyfus. Piquart inser snart att ett justitiemord har begåtts, och han försöker få sina överordnande att rätta till misstaget. Men män i högre befattning vill inte att fallet utreds på nytt, och snart finner Piquart att han och de han håller kära svävar i fara.

Romanen är alltså baserad på verkliga händelser. Dreyfus-affären anses vara en av de största antisemitiska handlingarna i världen, innan andra världskriget. Allt i boken är så klart inte sant, för vissa saker måste en romanförfattare få fabulera fritt i. Men skeendena och personerna i den här boken var riktiga.
En och annan Wikipedia-artikel efter utläst bok visar på den stora sanningshalten i den här boken, och det var inte utan att jag stundtals satt och var skitförbannad på vad som hände. Att de var så pigga på att döma Dreufys nästan uteslutande för att han var jude... Antisemitismen i den här boken gör riktigt ont att läsa, och det är sorgligt att just den känns så högaktuell igen.
Romanen är skriven på ett sätt som gör att jag snabbt kom in i den, och den var bitvis thriller-spännande så att det var svårt att lägga den ifrån sig. Visst kunde det ibland vara svårt att hålla isär vem som var vem och vad de olika dokumenten var, men det där lärde jag mig hyfsat snabbt. Jag upplevde inga problem med att hänga med i skandalerna, om jag säger som så.

Jag tyckte mycket bra om "En officer och spion" och gav den betyget 4/5.
Boken har även blivit film, i regi av Roman Polanski. Går på bio just nu.