tisdag 6 februari 2024

Drömmar

Jag hoppas jag inte mer rubriken lurade någon till att tro att det skulle handla om mina drömmar eller drömtydning nu, för nej - jag har bakat.
Drömmar är en sådan där klassisk småkaka som alltid fanns med på fikabordet när min farmor bjöd på fika. Himla goda små grejer, kanske var hennes chokladdrömmar allra bäst. Vaniljdrömmar var min bästa kompisstorasyster en riktig hejare på, och jag var så glad i hennes drömmar att hon gav mig en hel påse att hänga om halsen när jag tog studenten, istället för en blomma. Poppis på flaket sedan, kan jag lova.
Och sedan bakar jag dem så klart själv, för vem skulle annars göra det? Receptet kommer från bakboken som bör finnas i varje svenskt hem där någon gillar att baka sött -  "Sju sorters kakor". Jag gör dem dock en aning annorlunda än det receptet.


Drömmar

100 gram smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Värm ugnen till 150℃.
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör det tillsammans med socker och vaniljsocker tills det blivit smidigt. Tillsätt oljan lite i taget, rör noga mellan varje gång.
Bland lite av mjölet med hjorthornssalt och rör ner det i degen. Tillsätt sedan resten av mjölet och forma en deg som påminner lite om play-doh i konsistensen.
Ta upp bitar av degen, ungefär en matsked, och rulla dem till bollar och lägg på en plåt. De behöver lite plats för att kunna sprida ut sig. Receptet ger ungefär 40 - 50 kakor.
Grädda en plåt i taget tills de blivit gyllene, ungefär 20 minuter. Kakorna ska platta till sig och spricka upp.

Grejen med hjorthornssalt är att det inte luktar särskilt mumsigt när det blir varmt, lite åt ammoniakhållet, så tipset är att låta kakorna svalna till rumstemperatur innan du äter dem. De blir ganska spröda och tenderar att smula en del, så gör kakorna i en storlek som lätt går att stoppa in hel i munnen.