lördag 11 februari 2017

Frukost hela veckan!

Frukost alltså - vilken grej! Och attans vad svårt det kan vara att variera den.
Länge var jag en te-och-macka-tjej när det kom till frukosten, så det var väl inte undra på att jag tröttnade. Jag menar, är det kul att äta samma lunch varje dag i veckan året om? Eller samma middag? Nej, just det. Variation har varit nyckeln till att få mig att äta frukost igen. Något som gjort att det är mycket lättare att inte stå där och glänta på skafferidörren och mula käften full med kakor vid tiosnåret på förmiddagen.
Jag är dock en sådan där människa som behöver planera. Inte så att jag skriver matlistor över frukosten, som jag gör med middagsmaten, men dagen innan brukar jag bestämma mig för vad jag ska äta till frukost dagen därpå och förbereda om det är något särskilt.

Den senaste veckan har mina frukostar sett ut så här. Med recept där sådana känns nödvändiga.


Gröt äter jag minst ett par gånger i veckan, så det kommer en till längre ner. Det här är äpple-kanelgröt som jag kokar som så: 1 dl havregryn, 2 dl valfri nötmjölk (min favorit är kokos/ris), en nypa salt, 1 rivet äpple, kanel efter smak. Jag kokar min på spisen under omrörning, sisådär 5 minuter. Det beror lite på vilken konsistens man vill ha.
Den här gången toppade jag gröten med skivad banan, pumpakärnor och lönnsirap.
Alltid te.


Pannkakor till frukost är mums! Just de här är dessutom veganska. De blir lite mer kompakta så, men fortfarande goda. För en portion pannkaka: mixa 1 dl havregryn till ett mjöl, tillsätt ½ dl valfri nötmjölk och en halv banan, mixa till en smet. Stek på medelvärme med lite olja. Smeten kan vara ganska tjock och behöva spridas ut  lite med en sked. Vänd på pannkakorna när de är matta på ovansidan och stek andra sidan.
Jag åt mina med andra halvan av bananen, pacannötter, lönnsirap och te.


Mer gröt! Kokad på samma sätt som ovan och toppad med pumpakärnor och kakaonibs. Man kan smaksätta sin gröt lite hur man vill faktiskt. Blåbär är gott, eller hallon. Eller testa med riven morot, kanel och lite vanilj - blir som morotskaka fast inte.
Te? Te.


En smoothiebowl som blev mer som en nicecream. Mixade mango och ananas med kokosmjölk. Det kan vara en banan i där också, jag minns faktiskt inte.Toppade med riven kokos, pumpakärnor och chiafrön. I bakgrunden skymtar temuggen.


En skål yoghurt med skivad banan och min hemgjorda granola. Massor med nötter! Receptet på granolan är ganska långt, men jag har en variant på den här. Sedan några månader tillbaka gör jag den dock annorlunda. Hojta till om ni vill ha det receptet, för som jag gör den nu är den godaste granolan jag har ätit, om jag får säga det själv.
Ni ser teet va?


Frukttallrik med granola. Jag hällde på lite yoghurt också. Egentligen hade jag tänkt ha på keso, men den hade blivit lite luden, så jag lät bli. Banan, apelsin, blåbär och granatäpplekärnor.


Och så dagens frukost! Ni anar nu att jag har en favorittemugg va? Rostad bagel med färskost. Jag har inte bakat den här bageln själv, men det händer att jag gör det. Chiapudding med kokosflagor, kokt ägg.
Chiapuddingen har smak av blåbär och kakao. Mixa 1,5 dl blåbär med 1 dl kokosmjölk, 2 msk chiafrön, 1 msk kakao och 1 tsk valfri sötning, jag använde lönnsirap. Häll upp i skål och låt stelna/svälla i kylen över natten.

Det var det! Nu ska jag steka yakiniku och dricka bubbel och fira att jag har haft en rätt så underbar vecka.
Puss på er!