onsdag 1 mars 2017

Naan

Idag är det soppa till middag här i huset, och till soppa är det väldigt gott med bröd. Helst nybakat sådant. Som naan. Så det bakade jag idag.


Naan

25 g jäst
½ dl rapsolja
4 dl vatten eller mjölk (jag brukar ta hälften av varje)
1 ägg
3/4 tsk salt
1 tsk honung eller socker
9 dl vetemjöl + till utbakningen

Smula jästen i en bunke. Värm vatten/mjölk och rapsolja till fingervärme och slå över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt ägget, salt och honung och rör om. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen känns alltför kladdig.
Låt degen jäsa 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 delar. Platta ut varje degbit till en avlång brödbit. Det gör inget alls om de är ojämna, jag brukar bara platta till degen med händerna och dra ut den lite till en ungefär droppformad kaka, det är inte så noga det där.
Låt bröden jäsa på plåt 15 minuter.
Grädda mitt i 250 grader varm ugn ungefär 5-7 minuter tills bröden puffat upp och fått fin färg.

Bröden är allra godast samma dag, medan de fortfarande är lite varma. Frys in bröd som blir över direkt, så håller de sig godast.


PS. Det går att göra naanbröd veganska. Hoppa över ägget, använd vatten som degvätska och använd socker istället för honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .