tisdag 14 augusti 2018

"Binas historia" av Maja Lunde

Vissa böcker hittar hem till mig för att en bokhandel (även sådana på nätet) har erbjudanden om "x antal böcker för y kronor" eller "köp 4 betala för 3" och liknande. Det var så "Binas historia" av Maja Lunde hamnade i min bokhylla - och för att den lät intressant på baksidestexten.

Bildkälla Goodreads
Tre berättelser om tre olika människor, skilda åt genom kontinenter och århundraden.
William i England 1852 som kämpar för att försörja sin familj. Han hoppas på en ny, revolutionerande bikupa för att säkra familjens ära.
George i USA 2007, vars familj varit biodlare i generationer. Tills en dag hans bin mystiskt börjar dö.
Tao i Kina 2098. Bina har dött ut från planeten och människorna svälter. De som lever kvar gör det under stränga förhållanden.

På pappret är det här en mycket intressant berättelse om olika människoöden, men också om de katastrofer vi som mänsklighet kan hamna inför. Det är stundtals intresseväckande och bjuder på en del spännande frågeställningar. Samt att man lär sig mycket om bin och biodling under läsandets gång.
en. Det är något som fattas för mig. Jag blir aldrig investerad i någon av våra tre huvudkaraktärer. Det är andra bikaraktärer (oavsiktlig pun) som intresserar mig mer, men de olika huvudkaraktärerna är aningen för självupptagna för att jag ska få en chans att lära känna dem. Det är lite en tävlan i vem som har det mest eländigt (spoiler: jag tycker William är en sabla gnällspik). Det rimmar illa att en bok som antagligen vill förmedla en känsla av hopp känns så vemodig, eländig och hopplös. Allt kommer bli skit vad vi än tar oss till, på ett litet ungefär.
Boken är dock lättläst, med ganska korta kapitel och ett enkelt språk, så det är ingen besvärlig läsning alls. Det är bara det att det känns så platt. Jag blir inte nyfiken eller intresserad minsta lilla, boken griper aldrig tag. Vilket jag kände initialt att den nog skulle göra, så det är med en känsla av besvikelse jag insåg att det aldrig blev så.

Mitt betyg på "Binas historia" blev 2/5. Den var okej, men inte så värst mycket mer.

På Goodreads står "Binas historia" registrerad som bok 1 i "Klimatkvartetten", så det verkar komma tre böcker till som behandlar samma ämne, med klimatkatastrofer. Bok 2 "Blå" är utgiven. Jag är dock inte väst nyfiken på att läsa vidare i den här serien.