onsdag 15 augusti 2018

En annan typ av gofika

Fikastunden på eftermiddagen är lite smått helig för mig. Det är nu jag dricker en god kopp te eller kaffe och oftast äter något litet sött till. För min eftermiddagssugenhet kräver i 99 fall av 100 att jag får i mig något sött. Som kanske min nya favorit keso, lite hallonsylt och några pecannötter. Eller varför inte näst intill godis, utan att vara det.


Kanderade nötter

2 dl blandade nötter
1 msk sesamfrö
1 dl socker (för jag är team vitt socker, men i måttliga mängder)
1 krm salt
2-4 msk vatten

Värm socker, salt och 2 msk vatten i en stekpanna. Låt det koka upp och koka på medelvärme tills sockerblandningen blivit bärnstensfärgad. Häll i nötterna och sesamfrön och rör om tills det börjar knäppa i nötterna, tillsätt eventuellt mer vatten om det ser ut att behövas. Stjälp upp nötterna på ett bakplåtspapper, separera dem och låt dem kalla.
Förvaras i burk med tättslutande lock när de kallnat helt.

Dadelbollar

16 dadlar, färska eller torkade
2 dl kokosflingor eller mandelmjöl (eller en blandning av de två, som här)
1 tsk kanel
4 tsk kakao

Lägg allt i en matberedare och mixa tills du fått en deg, det brukar ta en minut eller två. Vill det inte gå ihop kan du prova med lite kokosolja eller lite vatten.
Rulla smeten till bollar i valfri storlek, mina är på en dryg tesked. Om du vill kan du rulla dem i kakao, nötter, kokos eller frön.

Sötsug tillfredsställt.