tisdag 7 augusti 2018

Säsongssammanfattning: The Handmaid's tale, säsong 2

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Det finns flera anledningar till att det tagit tid för mig att se klart på andra säsongen av "The Handmaid's tale", vissa vill jag inte gå in på. För det här är fortsatt en väldigt otäck skildring av ett samhälle som jag hoppas att ingen vill ha.
Det blir ingen vanlig säsongssammanfattning den här gången heller, för det går helt enkelt inte att stoppa in den här serien i ett formulär, utan det är mina tankar om seriens andra säsong. Säsong tre kommer någon gång nästa år.

Bildkälla My Trend Lab
Säsong två tar vid där säsong ett slutar. Tjänarinnorna ska straffas för att de vägrade avrätta Janine. June/Offred slipper snart undan sitt straff då det kommer fram att hon är gravid, istället får hon bevittna hur de andra straffas i hennes ställe. Och så lyckas hon nästan fly! Inte bara en utan tre gånger. Och varje gång sitter jag med hjärtat i halsgropen och piper av hopp och förtvivlan.

Det här var en jobbig säsong på många sätt, och jag drog mig länge för att se vissa avsnitt. Avsnitt 10 var så jobbigt att se att jag satt och hulkgrät så att älskade maken fick trösta mig. Skitjobbigt avsnitt på alla sätt och vis.
Det här är kvinnornas säsong, precis som den förra förvisso, men här går vi djupare in på de olika kvinnorna och deras öden. Vi får följa Emily och Janine i kolonierna, se vilken roll Serena spelat i uppkomsten av Gilead,  och hur den dröm om en utopisk värld hon hoppades på, har grusats genom hennes egen försorg.
Vi får även en djupare inblick i hur förtryckande den här världen är. Hur kvinnorna hindras från att läsa och skriva. Hur de bestraffas om de bryter mot reglerna. Vad som drabbar den som blir förälskad. Hur man aldrig kan vara säker någonstans - även ens närmaste kan förråda en.
Men det är även en säsong med ett visst hopp. Kanske kan det ske en förändring, trots allt. Fruarna börjar prata sinsemellan. Tjänarinnorna börjar kalla varandra vid sina riktiga namn, Martorna gå ihop sig, och även vissa högt uppsatta män ser att det här inte är ett bra system.

Så det är en jobbig säsong att se. Jag kastas mellan hopp och förtvivlan. Det ömmar i min själ. Det här är bland de bästa som skapats för tv - någonsin.