fredag 2 november 2018

"Tystnadens historia och andra essäer" av Peter Englund

Älskade maken har länge velat att jag ska läsa Peter Englunds böcker, och nu har han lyckats få mig att läsa 4 av dem. Slutet av "Ofredsår" läste jag dessutom parallellt med "Tystnadens historia", så man kan väl påstå att jag har varit på lite av en Peter Englund-tripp de senaste månaderna.

Bildkälla Goodreads

"Tystnadens historia och andra essäer" är precis vad den heter, en essä-samling. Och den här gillar jag skarpt, så pass att jag meddelade älskade maken att det här var den bästa Englund jag läst. Hittills.
Det är helt enkelt så att ämnena för de olika essäerna varit intressanta. Man kan kanske inte tro att det går att nörda ner sig i tandborstens historia, eller massagestavens eller skruvmejselns, men det är alltså fullt möjligt. Dessutom skrivet på ett sätt som gör ämnet än intressantare. Jag rycks liksom med och blir fortsatt nyfiken.
Mycket sätts också i sitt rätta historiska och kulturella sammanhang. Som berättelsen om förlagan till min julaftonsfavorit "Tjuren Ferdinand", som berättas utifrån traditionen med tjurfäktningar. Fortfarande djurplågeri i mina ögon, men nu fick jag lite historisk bakgrund till denna barbari (i mina ögon).
Eller finansbubblorna. Varifrån kom de och hur kan det vara så att vi om och om igen hamnar i en ny? Den första rörde tulpanlökar i 1600-talets Holland, vet jag numera. Satt och baxnade över vad folk var villiga att betala för en enda tulpanlök. Så, ett ämne som jag egentligen inte tycker är värst intressant blev intressant i en annan kontext.
Och det är det som gör "Tystnadens historia" så intressant. Det fanns inte en enda av de här 14 essäerna som jag inte uppskattade, på ett eller annat sätt.

Mitt betyg på "Tystnadens historia och andra essäer" blev 4/5. Vissa av essäerna är dessutom helt klart värda ett toppbetyg, men det kan ni gott ta reda på själva vilka de är.